A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amszterdamban Wilders győzelme miatt tüntettek

Több százan gyűltek össze csütörtök este Amszterdamban és Utrechtben, hogy a "fasizmus, az iszlamofóbia, a rasszizmus és a queerellenes gyűlölet" ellen tiltakozzanak, miután Geert Wilders pártja (Szabadságpárt - PVV) megnyerte a holland választásokat. Midden-Groningenben a tüntetők egy városi tanács ülését is megzavarták PVV-ellenes plakátokkal. Az Avaaz nemzetközi online kampányhálózat pedig petíciót indított Wilders miniszterelnökké választása ellen.

Az amszterdami Dam téren tartott tüntetés a Krakenburg020 nevű szervezet kezdeményezése volt. Több százan vettek részt, hogy a toleranciáért és a befogadásért tüntessenek.

Korábban este több tucatnyi tüntető ülősztrájkot tartott az amszterdami központi pályaudvaron, hogy felhívja a figyelmet a gázai helyzetre. Ezt követően palesztin zászlókat lengetve átsétáltak a Dam térre, hogy csatlakozzanak a PVV-ellenes tüntetéshez.

Utrechtben mintegy 400 ember gyűlt össze a Stadhuisplein-en a választási eredmények elleni tiltakozásra, amelyet a baloldali Antifa mozgalom szervezett. Mintegy 50 ellentüntető is megjelent. A rendőrség szerint az FC Utrecht keménymagjáról volt szó. A rendőrség külön tartotta a két csoportot.

Judy Karajoli, egy szír újságíróhallgató az utrechti rendezvényen azt mondta,

Wilders választási sikere "nagyon megijesztette".

A PVV nyíltan rasszista párt. Sok barátja tartózkodási engedéllyel rendelkező menekült, akik most féltik a jövőjüket. Haahmed Hassan, egy egyiptomi szoftvermérnök azt mondta, megrémiszti, hogy egy párt megpróbálja Hollandiát " kevésbé biztonságossá tenni, és nem biztonságosabbá tenni".

Az Antifa tüntetésen részt vevő, szivárványos és palesztin zászlókat lengető embereket nem tántorították el az ellentüntetők. Olyan jelszavakat kiabáltak, mint "PVV, szabaduljatok meg tőle", "A szeretet a gyűlölet felett" és "Szabad Palesztinát".

A szervezők kérésére a résztvevők felváltva szólaltak fel. Először egy 70 éves palesztin származású férfi mondott beszédet, aki a PVV miatt egy országos sztrájkra szólított fel. "Csak addig, amíg a kormány meg nem bukik". Az ötletet nagy taps fogadta.


Egy másik tüntető azt mondta, hogy azért van a Stadhuispleinen, hogy szolidaritását fejezze ki muszlim honfitársaival. "Csak elképzelni tudom, milyen csapás és milyen ijesztő lehet számukra ez az eredmény" - mondta. Azt akarja közvetíteni, hogy Hollandiában mindenkit szívesen látnak. Egy nő "szabadságról és egyenlőségről" beszélt.

Az Antifa által szervezett tüntetés előtt a Stadhuispleinen volt egy másik, a "kirekesztés elleni" tüntetés, amelyet a GroenLinks és a PvdA helyi politikusai szerveztek. Ott néhány száz ember vett részt csupán.

A Kick Out Zwarte Piet (KOZP) és az Extinction Rebellion (XR) tagjai megzavartak egy tanácsülést Midden-Groningen önkormányzatában. A mintegy tízfős csoport, köztük a KOZP vezetője, Jerry Afriyie, "Zwarte Piet + PVV is rasszizmus" feliratú transzparenseket tartott, és olyan jelszavakat skandáltak, mint "Le a Zwarte Piet-vel" és "Szégyellje magát Groningen". A tanácstagok elhagyták az üléstermet. Néhány perccel később Adriaan Hoogendoorn polgármester megengedte a tüntetőknek, hogy elmondják a véleményüket, és röviden beszélgessenek vele.

A különbözó szervezetek további tiltakozásokat jelentettek be.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések