A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A termelőket és az egészségünket is károsíthatja az ukrán gabona


A nagy mennyiségben beáramló és olcsó ukrán mezőgazdásági termények ügye ellen több ország szót emelt már, és a háború kitörése óta a közbeszéd egyik legfontosabb témája.

A következő nemzeti konzultáció témái között is szerepel a magyar gazdák megélhetésére és az egészségünkre is egyaránt veszélyes ukrán gabona ügye.
A raktárak sok helyen megteltek ukrán gabonával, így továbbra is mélyen maradtak a terményárak. Emellett a hazánkba érkező ukrán gabona között előfordulhat olyan is, amely az egészségre káros anyagokat is tartalmaz.

A magyar kormány még áprilisban döntött az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termények importjának megtiltásáról, azonban nem Magyarország volt az egyetlen, amely fellépett az ukrán dömping ellen.

Az EU nem támogatta, de Lengyelország és Szlovákia is korlátozta a behozatalt a háborúban álló országból.

Kijev emiatt szeptemberben beperelte mindhárom országot. A terményárak leszállásán túl a másik, szintén súlyos probléma, hogy Ukrajnában olyan növényvédő szereket is használnak, amelyeket az Európai Unió országaiban már évekkel ezelőtt betiltottak az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásuk miatt.

Az olcsó ukrán gabona nemcsak belföldön erős versenytársa a magyar terményeknek, hanem külföldön is, mivel hazánk is exportál belőle. Magyarország az idei év első felében kétszer annyi gabonát importált, mint 2022 azonos időszakában, a kivitel azonban az ötödével visszaesett. Ez pedig több mint hatszázmillió eurós egyenlegromlást hozott az agrár-külkereskedelemben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések