A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Pfizer-oltás újabb mellékhatásaira derült fény


Egy nemrégiben elvvégzett hat hónapos multicentrikus vizsgálat felmérte a Pfizer-vakcinával kapcsolatos mellékhatások gyakoriságát a cukorbetegségben (DM) szenvedő és nem szenvedő egyének körében. A kutatás arra jutott, hogy több tünet jelentkezett a diabéteszes betegeknél, amely meglepő eredménynek számít, számolt be az eredményekről a Portfolio.hu.


A vizsgálatban 750 ember vett részt, akik a Pfizer-vakcina mindkét adagját megkapták, és vizsgálták a mellékhatások megjelenését a cukorbetegségben szenvedőknél és azoknál, akiket nem érint a diabétesz.

A résztvevők közül 289 (77,1 százalék) DM-es férfi és 86 (22,9 százalék) DM-es nő volt. Az első adagot követő leggyakoribb mellékhatás a cukorbetegek 66,9 százalékánál és a nem cukorbetegek 67,7 százalékánál az injekció beadásának helyén jelentkező égő érzés, kisebb gyulladás volt. A második adagot követően a cukorbetegek 64,0 százaléka és a nem cukorbetegek 51,7 százaléka számolt be izomfájdalomról, ami statisztikailag szignifikáns összefüggést mutat – derül ki a Cureus szaklapban publikált kutatásból.

Milyen mellékhatásokat okozott a Pfizer-vakcina cukorbetegeknél?

A vizsgálat következtetése szerint a diabéteszben szenvedők gyakrabban tapasztaltak mellékhatásokat, mint azok, akik nem kapták meg a betegséget.

A gyakori mellékhatások közé tartozott az injekció beadásának helyén jelentkező égő érzés, kiütések, izomfájdalom és láz, amelyek többsége kisebb mértékű és átmeneti volt. A megfigyelt mellékhatások ellenére a befogadók többsége elégedett volt a Pfizer-vakcinával és a koronavírussal szembeni védettséggel.

A kutatás ellentmond azoknak a tanulmányoknak, amelyek szerint a diabéteszben szenvedőknél kisebb valószínűséggel fordulnak elő súlyos mellékhatások.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések