A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

1371-en vallják magukat itthon szkítának, hivatalos kisebbség lehet belőlük

1371-en vallották magukat szkítának a Pócs Alfréd egri önkormányzati képviselő által indított aláírásgyűjtésen, aminek az volt a célja, hogy kérelmezhessék: hivatalosan is nemzetiséggé nyivánítsa őket az Országgyűlés.

Ehhez 1000 aláírás összegyűjtése volt az első feltétel, ezután a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján az Országgyűlés döntheti el, hogy valóban tizennegyedik nemzetiségként működhetnek-e a jövőben.

A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint szkíták már vagy kétezer éve nem léteznek.

Az Országgyűlésnek muszáj a témával foglalkoznia, mivel november 29-én a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke, Sasvári Róbert országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be „Kezdeményezés a szkíták honos népcsoporttá nyilvánításáról” címmel.

Az MTA szerint nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (mely megnevezés gyűjtőfogalomként töhh egykori népcsoport etnikumát, nyelvét és kulturáját öleli fel) ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések