A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: Ukrajna soha többé nem fizet a szuverenitásával a béke ígéretéért


A Kyiv Independent arról ír, hogy Volodimir Zelenszkij elnök október 1-jén, a veteránok és az elesett katonák tiszteletére rendezett állami ünnepen kijelentette: az ország soha többé „nem fog gyermekei jövőjével, szuverenitásával fizetni a béke illuzórikus ígéreteiért”.- szemlézte a mandiner.

Hozzátette:

Ukrajna történelmi következtetéseket vont le”.

1994-ben, három évvel a függetlenség elnyerése után Ukrajna, amely a világ harmadik legnagyobb, több mint 5000 stratégiai és taktikai fegyvert tartalmazó nukleáris arzenáljával rendelkezett, aláírta a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést (NPT) és a Budapesti Memorandumot. Az ország kiterjesztett biztonsági garanciát várt cserébe a robbanófejek Oroszországba történő áthelyezéséért, amely 20 évvel később brutálisan megsértette a memorandumot és megszállta Ukrajnát – írja a lap.

„Egységes országunknak lehetővé kell tennie, hogy kiűzzük a megszállókat a földünkről. És ez így is lesz” – mondta Zelenszkij, aki szerint

a bátorság, a kitartás és az egység az, amit nem veszíthetünk el, hogy ne veszítsük el Ukrajnát”.

Augusztus elejéig 12 ország – Belgium, Dánia, Írország, Izland, Spanyolország, Norvégia, Hollandia, Portugália, Románia, Finnország, Finnország, Csehország és Svédország – már csatlakozott a G7-ek közös nyilatkozatához az Ukrajnának nyújtott biztonsági garanciákról, írják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések