A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

WSJ: az amerikai finanszírozás nélkül nem lesznek kifizetve az ukrán állami alkalmazottak


Az ukrán kormány pénzhiánnyal szembesülhet, és képtelen lehet kifizetni az állami alkalmazottak fizetését, ha az amerikai kongresszus nem hagyja jóvá az ukrán gazdaságnak szánt újabb pénzinjekciót – jelentette kedden a Wall Street Journal.


A lap ukrán és amerikai tisztviselőkre hivatkozva megjegyezte, hogy a finanszírozás hirtelen leállítása elégedetlenséget kelthet Ukrajnában, és nyomást gyakorolhat Volodimir Zelenszkij elnökre.

Az ukrán kormánynak állítólag el kell majd döntenie, hogy milyen szolgáltatásokat és fizetéseket csökkentsen, hogy átmenetileg talpon maradhasson. A lap szerint az Egyesült Államok és más donorországok jelenleg mintegy 150 ezer ukrán köztisztviselő, valamint több mint félmillió tanár, professzor és iskolai dolgozó fizetését fedezik. A külföldi finanszírozás fedezi a kiadásokat az egészségügyi ellátás és a lakhatási támogatások esetében is.

Egy amerikai tisztviselő a lapnak elmondta, hogy az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége a Világbankon keresztül feldolgozza az októberi 1,15 milliárd dolláros pénzátutalást, amennyiben Kijev bizonyítani tudja, hogy megfelelően költötte el a korábbi átutalást.

De míg Ukrajnának valószínűleg októberig meglesznek a szükséges pénzeszközök, addig ezen túl már nehezebb dolga lesz, ha a külföldi segélyek elapadnak. Egy ukrán tisztviselő a WSJ-nek azt mondta, hogy a kormány képes lesz arra, hogy a tartalékalapok egy részét felhasználva átvészelje a novemberi és decemberi időszakot. Ezt követően azonban a helyzet újabb pénzinjekciók nélkül szörnyűvé válik – mondta a tisztviselő.

A lap jelentése azután érkezett, hogy az amerikai kongresszus a múlt héten elfogadott egy 45 napos átmeneti kormányzati finanszírozási törvényt, amely a Biden-kormány kérése ellenére kihagyta az Ukrajnának nyújtott támogatásokat.

Egyes republikánus törvényhozók egyre inkább ellenzik, hogy az amerikai adófizetők dollárjait Kijev támogatására küldjék, és ragaszkodnak ahhoz, hogy Washington inkább a régóta fennálló belpolitikai problémák megoldására költse a pénzt.

Az orosz-ukrán konfliktus 2022. februári kezdete óta Kijev több mint 185 milliárd dollárt kapott az Egyesült Államoktól és az EU-tól katonai, humanitárius és kormányzati segélyek formájában. Ennek ellenére Zelenszkij kormánya még többet kért, és Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter szerint jövőre további 42 milliárd dollárt vár a nemzetközi adományozóktól.

Ahogy azonban a Politico nemrégiben megjegyezte, az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatás csökkenőben van. Az USA és az EU elismerte, hogy kezdenek kifogyni a küldhető fegyverekből. Eközben az, hogy az Egyesült Államok nem vette fel a költségvetésébe az Ukrajnának nyújtott támogatást, Robert Fico, Szlovákia új miniszterelnökének ígérete, miszerint leállítja az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint Ukrajna és Lengyelország között zajló diplomáciai viták mind azt a “dermesztő üzenetet” közvetítették, hogy Kijevnek hamarosan fontolóra kell vennie a tárgyalásokat Moszkvával.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések