A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visszavonult Pátkai Máté


A csakfoci.hu-nak adott interjúban jelentette be a 23-szoros válogatott, háromszoros magyar bajnok és egyszeres kupagyőztes Pátkai Máté, hogy befejezte labdarúgó-pályafutását
.

A 35 éves Pátkai Máté az NB I-ben az MTK-val, a Győrrel és a Vidivel, az NB II-ben pedig a Vasassal lett aranyérmes, a fehérváriakkal a Magyar Kupát is megnyerte. A magyar válogatottban 23-szor lépett pályára, a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében két gólt is szerzett, Horvátország és Wales ellen is az ő találatával nyert a nemzeti csapat. Télen a Vasas játékosaként súlyos sérülést szenvedett, nyáron pedig nem hosszabbítottak vele szerződést Angyalföldön, azóta nincs csapata és az interjú alapján nem is lesz több: bár szinte teljesen felépült, szeptember közepén abbahagyta a rehabilitációt, mert amikor látta, hogy nem fog kapni olyan lehetőséget, amilyet szeretne, úgy döntött, nem folytatja a labdarúgást.

„Már rendben lennék fizikálisan, de nyáron lejárt a szerződésem a Vasasnál, és úgy érezték, hogy már nem vagyok fontos, nem tudok segíteni. Persze nyilván nem így, sérülten terveztem a lezárást. Sok mindenkitől hallottam, hogy ilyen esetben – főleg ha az ember valamit letett már az asztalra, még ha nem is fiatal –, segítik azzal a játékost, hogy vissza tudjon jönni a sérüléséből. A Vasasnál ezt nem érezték fontosnak – mondta Pátkai, aki úgy véli, 35-36 évesen is tudta volna segíteni a csapatot. – A szeptember eleji méréseim sok huszonéves játékosnál jobbak voltak, de nem akartam már várni, és én is csak olyan lehetőségben gondolkodtam, ami a családnak is megfelelő, hiszen a gyerekeim jó iskolába járnak, nem akartunk nagy változást. Így végül a befejezés mellett döntöttünk. Sokáig a foci az első, de eljön a pont, amikor a család fontosabb.”

Pátkai Máté a csakfoci.hu-nak arról is beszélt, hogy a magyar futballt körülvevő közeg miatt egyetlen klubnál sem tudja elképzelni magát a jövőben. „A személyiségemből fakadóan nem hiszem, hogy sok lehetőséget kapnék. Az edzőség abszolút nem érdekel, egyrészt mert ugyanolyan, mint a labdarúgóélet, sőt, még nehezebb mellette a családdal lenni. A másik, amit hallani, hogy itthon nehéz végigvinni egy tulajdonoson, a feletteseiden az elképzelésedet, még ha nagyon határozott is a véleményed, és tudod, hogy jó az irány. Nem mindig a szakmai szempontok érvényesülnek. Mivel ezt nehezen tolerálom, tudom, hogy nem kapnék esélyt, ezért nem is erőlködöm. Nem szeretek az árral szemben úszni, mert az felőröl” – fogalmazott.

Úgy véli, Magyarországon az edzők sok esetben csak a rövid távú célokat tartják szem előtt, hosszú távon nincs elképzelésük, és a hazai utánpótlás-nevelésben is sok a hiányosság az edzők részéről. „És ez baj, mert egy játékosnak az edzőjére fel kellene néznie, ez azonban kevésszer tud megvalósulni.”

Pátkai Máté bár klubnál nem tudja elképzelni magát, azt azonban nem zárja ki, hogy a saját elképzeléseit megvalósítva egy „különálló, független, a gyereket előtérbe helyező műhelyt” létrehozzon a jövőben. „Amit fontosnak tartok és hiánycikk szerintem, az a játékosok egyéni képzése. Sok helyen azt látom az utánpótlásban, hogy az edzőknek csak az a siker, ha eredményt érnek el, azt tudják kitenni az ablakba, akkor látják a visszaigazolást. De fontosabb lenne, hogy egyénileg képezzünk jobb játékosokat. Ezt klubszinten nehéz megoldani, de műhelyszinten érdemes lenne dolgozni vele. Aztán az adott játékos később vagy tud integrálódni egy csapatba, vagy nem, de ha nem tud, akkor erre gyengébb képességűként sem lesz meg az esélye.”

Az interjúban Pátkai Máté beszélt még a Viditől történt távozásról, a fehérvári és az angyalföldi csapat lejtmenetének okairól, korábbi edzőiről – Marko Nikolicról, Kondás Elemérről, Pintér Attiláról, Márton Gáborról és Kuttor Attiláról –, Marco Rossi szövetségi kapitányról és az öltözői hangulat változásairól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések