A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ungár Péter szerint Donáth Anna DK-kritikája 2022 után nehezen tud hiteles lenni


A DK elintézte annyival, hogy sok sikert kívánt Donáth Annának és a Momentumnak a jövő évi választásokra.

Nem hagyta szó nélkül Ungár Péter, az LMP társelnöke, hogy Donáth Anna egy szerdán megjelent publicisztikájában nekiment a Demokratikus Koalíciónak. A Momentum EP-képviselője a többi közt azt vetette a DK és Gyurcsány Ferenc szemére, hogy hazudtak a választóknak, nem hallgatják meg a kritikát, és nem vállalják a felelősséget.

Ungár azzal kezdte, hogy ő lesz az utolsó, aki az írás miatt kritikát fog megfogalmazni, hiszen egy olyan pártnak az elnöke, amelyik a Gyurcsány-kormány ellenzékeként jött létre, és mindig azt képviselte, hogy az egymással vitatkozó ellenzék több szavazót tud szerezni, mint az összefogás.

Aztán mégis megteszi. A Donáth Anna által is említett politikai felelőségvállalásról például azt írja: „nekünk, akik nem abban a pártban politizálunk, viselnünk kell annak a felelőségét is, hogy ma a DK a legtöbb szavazóval rendelkező ellenzéki párt. Ez nem Gyurcsány Ferenc hibája, hanem a miénk, és ha ezt a volt miniszterelnökre akarjuk hárítani, azzal saját magunk lényegtelenségét bizonyítjuk”.

Ungár szerint különösen érdekes a Momentum politikusának kritikája a hitelességről, hiszen éppen egy olyan párttal szemben indított támadást, akivel közös országos listát állítottak 2022-ben. Úgy látja, ez az írás hiteles lett volna 2014-ben, hiteles lett volna 2018-ban, de 2022 után nagyon nehezen tud az lenni.

„Ha a Momentum azt mondja, hogy se az önkormányzati választáson, se a 2026-os választáson nem indít sehol közös jelölteket se az LMP-vel (mert édesanyám), se a DK-val (mert Gyurcsány), se az MSZP-vel (mégis az ő miniszterelnökük volt Gyurcsány Ferenc), se a P-vel (mégis azért váltak ki az LMP-ből, hogy össze lehessen fogni Gyurcsánnyal), annak van súlya, annak van hitelessége. Erre utaló jeleket ugyanakkor én nem olvastam ki a szövegből” – jegyezte meg.

Az LMP frakcióvezetője szerint valójában akkor fognak előrelépni, ha végre megértik, hogy a politika nem moralizálási és jóemberkedési verseny.

„Mi nem azért vagyunk másik pártban, mert morálisan magasabb rendűek vagyunk, mint a DK vagy a Momentum, hanem azért, mert mi zöldek vagyunk, ők meg nem. Tartalmi vitákat kell folytatni, ott kell megmutatni a különbségeket”.

Donáth kritikáira egyébként röviden a DK is reagált: régóta mondják, hogy a nagyobb támogatottság nagyobb felelősséget is jelent.

„Ezt magunkra, a legerősebb ellenzéki pártra is érvényesnek tekintjük. Ez a felelősség pedig azt is tartalmazza, hogy sok sikert kívánunk Donáth Annának és a Momentumnak a jövő évi választásokra” – tették hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések