A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrán G.Floyd: a lengyel rendőrök megkínoztak egy ukrán vendégmunkást?

Újabb részletek derültek ki a 25 éves ukrán Dmitrij Nikiforenko 2021 júliusában egy wrocławi fogdában bekövetkezett halálának nagy visszhangot kiváltó ügyében - írja a Strana.

Az Onet lengyel kiadása közzétette azt a videofelvételt, amelyből a nyomozás arra a következtetésre jutott, hogy a rendőrség kínzást alkalmazott az ukránnal szemben.

Kiderült, hogy a férfi részeg volt, de nem viselkedett agresszívan, ahogy a rendőrség állította, csak elaludt a buszon. A Gazeta Wyborcza vizsgálata szerint azonban a srác viselkedése felkeltette a sofőr figyelmét: nem megfelelően viselkedett, és az üvegbe verte a fejét. Megérkezett a mentő, az orvosok megerősítették, hogy ittas, kihívták a rendőrséget és elmentek. 

Amikor a rendőrség megérkezett a buszmegállóhoz, ahol Dmitrij ült, este 22 óra volt. Később azt állították, hogy a srác állítólag agresszíven viselkedett - dulakodásba kezdett, az egyik rendőr ujját megharapta, a másikat pedig öklével megütötte. Ezért kénytelenek voltak „közvetlen kényszerítő eszközöket” alkalmazni vele szemben: könnygázt, bilincset.

A buszon lévő kamerák azonban nem rögzítették Nikiforenko agresszív viselkedését.


A nyomozás szerint 22:41-kor elkezdtek erőszakot alkalmazni az ukránnal szemben. A rendőrök az ágyhoz szorították és összeverték.

Ezután a lengyel rendőrök észrevették, hogy az ukrán nem mutat életjeleket, és elkezdték újjáéleszteni.


A kiérkező mentősök 23:06-kor kezdték meg az újraélesztési intézkedéseket, amelyek azonban nem segítettek a férfi megmentésében.

Az első rendőrségi jelentésekkel ellentétben nem találtak kábítószert vagy stimulánsokat a testében.

Először megpróbálták elhallgatni az ügyet, de a médiafelhajtás után a rendőröket felfüggesztették - írja a Strana.

Nikiforenko egy éve érkezett Lengyelországba dolgozni. Több százezer honfitárshoz hasonlóan főként építkezéseken és gyárakban dolgozott részmunkaidőben. Facebook-oldalán, amikor egy barátja megkérdezte, hogy milyen a munka, azt írta: "Köszönöm, minden rendben van." Szeptemberben a srác esküvőt tervezett barátnőjével, Suzanne-val. 

Az ukrán külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket küldött Lengyelországnak.  

Nikiforenko halála nagy visszhangot keltett a lengyelországi külföldi munkavállalók körében - sokan készek lázadni, hogy tisztességes vizsgálatot követeljenek. Ráadásul az ukránok megalázása és megverése Lengyelországban (többek között egyszerű lengyelek által) nem elszigetelt eset - írja a lap.

"Legtöbbször a lengyel nacionalisták támadnak, a hatóságok pedig szemet hunynak felette. Egy ismerősömet azért verték meg, mert ukránul beszélt. És hányszor vertek már meg csak azért, mert "banderisták" vagy lengyelek próbálták bebizonyítani, hogy "Lviv lengyel város". És néhány rendőr számára az ukránok olyanok, mint a sötét bőrűek az amerikai zsaruk számára. Ha ukrán vagy, akkor bűnös vagy. Hogy ez ne történhessen meg, követelnünk kell, hogy ezeket a rendőröket, akik halálra verték a mi emberünket, büntessék meg. Készek vagyunk tiltakozni" - mondta lapnak Ivan Szidorcsuk, egy Varsóban dolgozó lvivi lakos.

A közösségi médiában az ukránok máris BLM-szerű lázadásra szólítanak fel, miközben az ukrán hatóságokat szidják, amiért passzívan védik állampolgáraik érdekeit külföldön.

"Az ukránok árvák, az állam nem törődik a polgáraival.  És hol vannak az ukránok Lengyelországban? Mindenkinek ki kellene jönnie tiltakozni! Ma ő - holnap te lehetsz áldozat! Láttátok, hogy az USA-ban, amikor egy drogos, bűnöző, aki nem kínzásba, hanem túladagolásba halt bele, és egy rendőr lefogta, majd megfulladt, mégis mindenki fellázadt. Minden országban tiltakoztak. És mi van az ukránokkal? Lenyelik majd a szokásos módon? Az én hazám a megszűnés szélén van. Ezért nincs állam és tisztelet más nemzetek részéről az ukránok iránt, ezért ölik meg őket az alkalmazottak, nem bűnözők Portugáliában, Lengyelországban stb. és mindenki hallgat" - írta a Facebook "Külföldi ukránok" csoportjában Lina Geis, aki New Yorkban él.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések