A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó Péter kihagyta a kijevi uniós külügyi csúcsot


Josep Borell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az X-en (vagyis a korábban Twitteren) posztolt arról, hogy a mára összehívott EU-s csúcs "történelmi jelentőségű", hisz' Kijevben tartják a találkozót. A megbeszélésre meghívta az összes unió külügyminisztert, az eseményen a diplomáciai vezetők először gyűlnek össze az EU-n kívül.

Azért vagyunk itt, hogy szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki az ukrán nép számára"

– írta Borell a posztjában.

Dmitro Ivanovics Kuleba ukrán külügyminiszter az ülés előtt úgy fogalmazott, hogy már az önmagában üzenet, hogy az uniós külügyminiszterek Ukrajnában tanácskoznak. Ez az üzenet pedig azt jelenti, hogy Ukrajna uniós tag lesz, a folyamat pedig az előre eltervezett tempóban halad.

Szijjártó Péter azonban nincs jelen a találkozón, ugyanis a magyar miniszter Facebook-posztja szerint jelenleg a német ThyssenKrupp AG ipari mérnöki és acélgyártó multinacionális konglomerátum képviselőivel egyeztet.

"Most az infláció leépítése a feladat, 2024-ben pedig a gazdasági növekedés újraépítése lesz. Ehhez már most meg kell kezdeni a munkát, és olyan vállalatok kellenek hozzá, mint a német Thyssenkrupp"

– írta bejegyzésében Szijjártó.



Paczolay Máté külügyi szóvivő a hvg.hu-val azt közölte, a tanácskozáson Magyarországot Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli a tárgyaláson. Hozzátette, nem Magyarország az egyetlen tagállam, amely nem külügyminiszteri szinten képviseli magát az ülésen. A lap úgy tudja, a lett, a lengyel és a svéd külügyminiszter maradt még távol.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések