A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svájc terrorszervezetté akarja nyilvánítani a Hamászt

Svájc is terrorszervezetté akarja nyilvánítani a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamászt, amely a hétvégén összehangolt támadást indított Izrael ellen.

A Hamászt már terrorszervezetként tartják nyilván Izraelben, az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és számos más országban is. A berni vezetés mostani lépésével a szélsőségesek több mint 1200 halálos áldozatot követelő támadására reagál. Egy munkacsoport jelenleg a radikális palesztin szervezet betiltásának jogi lehetőségeit vizsgálja. A Hamász betiltását már kedden indítványozta a törvényhozás alsóházának (Nemzeti Tanács) biztonságpolitikai bizottsága.

Svájc hagyományosan visszafogott az ilyen jellegű döntésekben. Az alpesi ország mindig is semleges státusát hangoztatja és próbál közvetítőként eljárni a különböző felek között. Bern kedden szintén ennek megfelelő nyilatkozatot tett, mondván, készen áll támogatni a feszültségmentesítést szolgáló erőfeszítéseket a régióban.

Ignazio Cassis külügyminiszter ugyanakkor arról beszélt, hogy miután világossá vált, mire képes a Hamász, megváltozott a svájci diplomácia hozzáállása ehhez a szervezethez.

A szervezet betiltása azt jelentené, hogy Svájcban bíróság elé állíthatják azokat, akik a Hamász propagandáját terjesztik. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet már korábban betiltották az alpesi országban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések