A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin: Az Ukrajnából származó fegyverek a feketepiacon keresztül jutottak el a Közel-Keletre


Valószínű, hogy az Ukrajnából származó fegyverek a feketepiacon keresztül jutottak el a Közel-Keletre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a FÁK-csúcstalálkozóra Kirgizisztánba tett látogatását követő sajtótájékoztatón – közölte az Oroszhírek.

„Kétlem, hogy ukrajnából fegyverszállítások történtek volna, de nincs kétségem afelől, hogy ukrajnából fegyverek szivárognak ki. az ukrajnai korrupció szintje ismert: nagyon magas. a feketepiac úgy alakul ki, hogy sokan vannak, akik hajlandóak vásárolni, és ukrajnában sokan vannak, akik hajlandóak eladni” – mondta.

Az orosz államfő szerint mindent eladnak, amit el lehet adni. Ugyanakkor kétségbe vonta, hogy az ilyen döntéseket az ország vezetésének szintjén hozzák meg.

„Ha fegyvereket adnak el, akkor fegyvereket adnak el. Különösen, ha Oroszországba adják el, bár ha Oroszországban is eladják, nem lepődnék meg semmin. És természetesen a nemzetközi piacon, az afrikai, közel-keleti országokon keresztül – ez magától értetődő: biztosan eladják” – tette hozzá az orosz elnök.

Az arab–izraeli konfliktus eszkalálódásáról szólva Putyin megjegyezte, hogy Izrael példátlan támadással néz szembe, nagyszabású és „meglehetősen brutális módszerekkel is válaszol”.

Október 7-én reggel Izraelt rakétatámadás érte a Gázai övezetből a palesztin Hamász mozgalom katonai szárnya által meghirdetett „Al-Aksza áradása” hadművelet keretében. Emellett fegyveresek beszivárogtak a dél-izraeli határ menti területekre. Válaszul az izraeli hadsereg (IDF) megindította a saját hadműveletét a Gázai övezetben. A támadást követő napokban a hadsereg átvette az ellenőrzést a gázai határ közelében lévő összes lakott település felett, és légi csapásokat indított az övezetben lévő célpontok, köztük polgári célpontok ellen. Izrael emellett teljes blokádot hirdetett a terület ellen, elzárva az összes közművet.

Putyin emlékeztetett arra, hogy Moszkva kész közvetítő szerepet vállalni a válság békés rendezésében.

Oroszország éppen azért tud (segíteni„ – a szerk.), mert nagyon jó kapcsolataink vannak Izraellel az elmúlt, mondjuk, pontosan 15 évben, de hagyományos kapcsolataink vannak Palesztinával is, így senki sem gyanúsítana minket azzal, hogy valakit ki akarunk játszani” – mondta Putyin, megjegyezve, hogy ilyen közvetítésre „csak akkor van lehetőség, ha valakinek szüksége van rá, mert ez mindig csak a felek közötti megállapodás alapján történik”.

Mint az orosz elnök korábban elmondta, az esetleges tárgyalások célja az ENSZ-formula megvalósítása kell, hogy legyen, amely egy független palesztin állam létrehozását irányozza elő, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, és amely békében és harmóniában élne együtt Izraellel, „amelyet természetesen – ezt látjuk – szintén példátlan brutalitással támadtak meg, és természetesen joga van megvédeni magát, joga van biztosítani békés létét”.

A felek területi érdekeihez kötődő palesztin–izraeli konfliktus évtizedek óta feszültség és harcok forrása a térségben. Egy 1947-es ENSZ-határozat két állam, Izrael és Palesztina létrehozását határozta meg, de csak Izrael állam jött létre. Izrael, bár kinyilvánította egyetértését a két állam elvével, nem adta vissza a palesztin területeket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések