A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Potápi Árpád János: "Ezért küzdöttek 1956 hősei"


A mostani magyar nemzedékeknek adatott meg mindaz, amiért 1956 hősei küzdöttek – mondta a szombat este tartott londoni megemlékezésen a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János, aki a magyar nagykövetség által a londoni Magyar Házban rendezett emlékünnepély szónoka volt, felidézte Nagy Imre 1956. november 1-én elmondott beszédét, amelyben az akkori miniszterelnök kijelentette: a forradalmi harc, amelyet a magyar múlt és a jelen hősei vívtak, végre győzelemre vitte a szabadság, a függetlenség ügyét.

„A szabadság és a függetlenség ügye a mai Magyarország ügye. Nekünk adatott meg az, amiért 1956 hősei küzdöttek”

– fogalmazott az államtitkár.

„Mi tudjuk, milyen nagy dolog a szabadság, mert szüleink, nagyszüleink, dédszüleink harcoltak érte; sőt talán az itt személyesen jelenlévők is” – tette hozzá.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy ezt a függetlenséget a mai korban „egyre határozottabban próbálják zárójelbe tenni, és hazánkat a nemzetközi érdekek szolgálatába állítani”.

„Ne hagyjuk, különben 1956 szellemiségéhez leszünk hűtlenek” – mondta a szombat esti londoni megemlékezésen a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád János kijelentette:

1956 csodája – amelyről Márai Sándor is írt Mennyből az angyal című versében – meglepte a világot, és úgy megrázta a Szovjetuniót, hogy annak alapjai helyrehozhatatlanul megrepedtek.

A nemzetpolitikai államtitkár az MTI-nek elmondta: a nagyvilágban 255 magyar hétvégi iskola működik – tíz százalékuk az Egyesült Királyságban -, és a győri egyetem a magyar diaszpóra-oktatási programot évek óta segíti.

Potápi Árpád János a magyar iskolák konferenciáján felszólalva hangsúlyozta: az, hogy Magyarország ma független polgári demokrácia, nagyrészt 1956-nak köszönhető.

Hozzátette: a Szovjetunió koporsójába is a magyarok verték bele az első szöget 1956-ban, és kimondva vagy kimondatlanul, de 1956 vezetett el 1989-1990 vértelen fordulatához is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések