A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pentagon: önvédelemből mértünk csapásokat szíriai célpontok ellen

Az Egyesült Államok közölte, hogy csapást mért két létesítményre Kelet-Szíriában, azt állítva, hogy azokat iráni erők és velük kapcsolatban álló csoportok használták, írja a BBC. A légicsapásokat Joe Biden amerikai elnök rendelte el.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közleményt adott ki, amiben azt írja, a „precíziós önvédelmi csapásokat” az Irakban és Szíriában lévő amerikai személyzet védelme érdekében hajtották végre, válaszul azokra a közelmúltban elkövetett támadásokra, amiket Irán által támogatott militáns csoportok hajtottak végre.

“Ezek a szűkre szabott önvédelmi célú csapások kizárólag az Irakban és Szíriában lévő amerikai személyzet védelmét és védekezését szolgálták” – állította közleményében, hozzátéve, hogy a küldetés “elkülönült és különálló” volt a gázai ellenségeskedésektől.

„Ezek az Irán által támogatott támadások az amerikai erők ellen elfogadhatatlanok, és véget kell vetni nekik. Irán el akarja rejteni a kezét és tagadni a szerepét ezekben a haderőink elleni támadásokban. Ezt nem hagyjuk”

– mondta, hozzátéve, hogy további intézkedéseket tesznek, ha folytatódnak „Irán megbízottainak” támadásai az amerikai erők ellen.

A csütörtök esti bejelentés alig néhány órával azután történt, hogy az amerikai hadsereg közölte, hogy további 900 katonát telepít valahová a Közel-Keletre, hogy megerősítse “erővédelmi képességeit”.

A Pentagon megerősítette, hogy az elmúlt hetek csapásainak sorát követően legalább három újabb drón- és rakétatámadást kíséreltek meg amerikai támaszpontok ellen Irak és Szíria különböző részein. Legutóbb csütörtökön Irakban vették célba az amerikai erőket, de a tisztviselők szerint a támadás kudarcba fulladt. Október 17. óta összesen 16 alkalommal kerültek célkeresztbe amerikai csapatok az amerikai központi parancsnokság szerint.

Washington a Gázai övezetben történt legutóbbi fellángolás miatt megnövekedett regionális feszültségek közepette haditengerészeti eszközöket is a Közel-Keletre küldött, köztük két repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot és egy kétéltű támadóhajót, amely 2000 tengerészgyalogost szállít.

A tisztviselők szerint a bevetések célja, hogy elrettentse Teheránt és a milíciacsoportokat attól, hogy részt vegyenek a harcokban vagy szítsanak egy szélesebb körű háborút, Austin pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a szíriai csapások nem jelentenek “változást az Izrael és a Hamász közötti konfliktushoz való hozzáállásunkban”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések