A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Óriási összegű gabonamegállapodást kötött Oroszország és Kína


Moszkva és Peking jelentős megállapodást írt alá az orosz gabona hosszú távú Kínába szállításáról – jelentette szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség.


Oroszország az Új Szárazföldi Gabonafolyosó kezdeményezés keretében új exportútvonalakat épít ki mezőgazdasági termékei számára.

A 2,5 billió rubel (10 billió forint) értékű szerződés az egyik legnagyobb megállapodás a két ország között – mondta Karen Ovszepian, az új gabonafolyosó fejlesztési vezérigazgató-helyettese szerdán a pekingi nemzetközi Egy Övezet Egy Út Fórum alkalmával a hírügynökségnek.

Az új, 12 évre szóló megállapodás értelmében Kína 70 millió tonna orosz gabonát, szójababot és olajosmag-szállítmányt kap.

Az Új Szárazföldi Gabonafolyosó program, amelyet egy azonos nevű vállalat vezet, az Uralból, Szibériából és az orosz Távol-Keletről Kínába, Közép-Ázsiába és a Közel-Keletre irányuló gabonaexport bővítését célozza. A kezdeményezést az orosz és a kínai kormány támogatja az Eurázsiai Gazdasági Unió és a Selyemút gazdasági övezet részeként.

A folyosó exportinfrastruktúrájához tartozik a kínai határon található Bajkálontúli határterület gabonaterminálja, valamint a Szibériában, az Urálban és az orosz Távol-Keleten található gabonatárolók hálózata. A tavaly szeptemberben beindított Bajkálontúli terminál a maga nemében az első a világon, és a legnagyobb gabonalogisztikai létesítmény Oroszországban. A létesítmény építése folytatódik, és a teljes beruházás becsült összege 9 milliárd rubel (36 milliárd forint), amely mind magánforrásokból származik.

Ovszepian szerint a legújabb gabonaszállítási megállapodás kiegyensúlyozza az export szerkezetét az Egy Övezet és Egy Út kezdeményezésen belül, mivel “messze pótolja az ukrán export elveszett mennyiségét” a szibériai és az orosz Távol-Keletről származó termékekkel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések