A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán és Putyin találkozója miatt ültek össze a NATO-tagországok nagykövetei Budapesten


Csütörtök reggel találkoztak a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete – értesült a Szabad Európa. Állítólag azért találkoztak a diplomaták, mert egyre nagyobb aggodalommal tölti el őket Magyarország és Oroszország egyre inkább mélyülő kapcsolata.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon. A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta, de ez nem tetszik a nagyköveteknek. Ahogyan az sem, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég Moszkvában tárgyalt. Emiatt nemcsak a NATO-tagországok akkreditált nagykövetei, hanem a svéd nagykövet is jelen volt a találkozón.

Ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék
– mondta David Pressman amerikai nagykövet a Szabad Európának.

A találkozóval kapcsolatban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta a Szabad Európának adott telefonos interjúban, hogy fontosnak tartották az egyeztetést az Egyesült Államok NATO-szövetségeseivel.

Mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával
– fogalmazott.


A fókuszban Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Azt is elárulta, hogy nem Svédország NATO-csatlakozásának magyar blokkolása volt a megbeszélés fókuszában, hanem a Putyin-találkozó volt a téma.

Aggasztó, hogy Magyarország úgy döntött, ilyen módon lép kapcsolatba Putyinnal. Ahogy az a nyelvezet is aggasztó, amellyel a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte. Mindkettő megérdemelte, hogy megvitassuk

– vélekedett Pressman.

A lap arra is emlékeztetett, hogy Orbán Viktor „katonai műveletnek” nevezte Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett.

Szövetségesként tekintünk Magyarországra, ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal, annak Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére. Fontosnak tartjuk, hogy ezekről a döntésekről fenntartsuk a párbeszédet a magyar kormánnyal és a magyar emberekkel is

– válaszolta a nagykövet a Szabad Európa kérdésére. 

Pressman ugyanakkor elmondta, hogy rendszeresen tárgyal a magyar kormány különböző minisztereivel a magyar–orosz kapcsolatokat érintő kérdésekről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések