A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Németország továbbra is támogatja Moldovát Oroszországgal szemben


Chisinauba látogatott a német külügyminiszter


Németország a jelenlegi közel-keleti válság fokozódása idején is fenntartja Ukrajnának és a vele szomszédos Moldovának nyújtott támogatását Oroszországgal szemben – emelte ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Chisinauban.

„Ezekben a napokban, amikor lélegzetvisszafojtva figyeljük a közel-keleti fejleményeket, továbbra is szorosan Ukrajna és Moldova mellett állunk” – jelentette ki Baerbock a moldovai fővárosban az ország megsegítését célzó negyedik konferencián.

A tárcavezető elmondta: Németország energetikai területen, a gazdaság stabilizálásában és az uniós csatlakozáshoz szükséges reformok bevezetésében fogja támogatni Moldovát, és ehhez jövőre 95 millió eurót bocsát a rendelkezésére.

Moldova – Ukrajnához hasonlóan – 2022 júniusában kapta meg az Európai Uniótól a tagjelölti státuszt. Decemberben dönt az unió arról, hogy megkezdik-e a csatlakozási tárgyalásokat az országgal.

A Moldova segítését célzó, úgynevezett Moldova-platformot Németország hívta életre 2022 áprilisában Franciaországgal és Romániával együtt az Ukrajna elleni orosz támadás nyomán. Azóta három donorkonferenciát rendeztek, amelyek során Berlin, Bukarest és Párizs már összesen több mint egymilliárd eurót ajánlott fel Moldova javára.

Annalena Baerbock kedden arról is beszélt, hogy az eddigi támogatói platformból a jövőben együttműködési platformot hoznak majd létre, amelynek keretében a reformlépések bevezetését – különös tekintettel az intézmények kiépítésére és az energiaellátás stabilizálására – a továbbiakban is támogatják majd.

Catherine Colonna francia külügyminiszter arról beszélt, hogy az ukrajnai háború sokkoló hatása továbbra is érződik egész Európában és azon túl is, ezért Moldova európai és nemzetközi megsegítése fontosabb, mint valaha annak érdekében, hogy enyhíteni tudják a háborúnak a lakosságra gyakorolt hatásait, illetve hogy hozzájáruljanak a gazdaság újjáélesztéséhez.

A találkozón – Baerbock és Colonna jelenlétében – szándéknyilatkozatot írtak alá egy olyan projektről, amelynek célja az oktatási és egészségügyi középületek energiahatékonyságának javítása. A kezdeményezéshez a KfW német állami fejlesztési bank a tervek szerint több mint 38 millió euróval járulna hozzá, Franciaország pedig 30 millió euró körüli összeggel támogatná hosszú lejáratú kölcsönök formájában. A projekt, pozitív elbírálás esetén, várhatólag 2024 végén indulhat el.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések