A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Migránscsempészeket ítéltek 30 hónaptól 11 évig terjedő börtönbüntetésre Belgiumban


Belgiumban az illetékes bíróság migránscsempészetért 20 embert ítélt 30 hónaptól 11 évig terjedő börtönbüntetésre, emellett 80 ezer euróig (mintegy 32 millió forint) terjedő pénzbírság megfizetésére is kötelezték őket – tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust szerdán.


 Az uniós ügynökség közölte, a szervezett bűnözői csoport elítélt tagjai csónakokkal akár 10 ezer migráns illegális határátlépését segíthették az unióból a La Manche csatornán keresztül az Egyesült Királyságba.

A gyanúsítottakat 2022 júliusában tartóztatták le egy, Belgium, Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság hatóságai bevonásával végzett nemzetközi műveletben. Az illetékes hatóságok együttműködésének és az információcserének köszönhetően a 2022. július 5-i akciónapon a szervezett bűnözői csoport 39 tagját állították elő a felsorolt országokban. A csoport vélhetően főként vietnami állampolgárok eljutását segítette Németországból az Egyesült Királyságba motoros csónakok segítségével – írta az Eurojust.

A La Libre Belgique című belga napilap arról tájékoztatott, hogy a bűnözői csoport kurd nemzetiségű tagjai már 2019-ben is tevékenykedtek, és Németországból Franciaországon keresztül szállítottak migránsokat a szigetországba. A csoport felszámolásakor a rendőrség 119 csónakot, 33 motorkerékpárt és 967 mentőmellényt, valamint 303 ezer eurót (mintegy 121,2 millió forintot) foglalt le – tették hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések