A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lukasenka az ukránoknak javasolta: az amerikai segítség nem tart örökké, üljenek tárgyalóasztalhoz!

Az ukrajnai háború tárgyalásos úton történő lezárását sürgette Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, hangsúlyozva, hogy a frontokon patthelyzet alakult ki.

"Mindkét oldalon van elég probléma... egyik fél sem tudja jelentősen megerősíteni a pozícióját. Lövészárkokba szorulnak, egymásnak feszülnek, miközben emberek halnak meg" 

- jelentette ki Aljakszandr Lukasenka a hét végén a BelTA fehérorosz állami hírügynökség weboldalára felkerült videofelvételen, melyen kérdésekre is válaszolt - írja az MTI.

"Tárgyalóasztalhoz kell ülnünk és egyezségre kell jutnunk"

- szögezte le Lukasenka, hozzátéve: a megbeszélésekhez nincs szükség semmilyen előfeltételre.

“A legveszélyesebb dolog Ukrajna számára az, hogy lesznek fegyverei, de nincs, aki használja őket” – mondta Lukasenko Minszkben újságíróknak, amikor a déli határán zajló konfliktusról kérdezték.

„Láttuk, mi történt ott. kezdetben ott, tudják, ideológiai emberek – ezek a nacionalisták – harcoltak. Hol vannak már ők? Gyakorlatilag mindegyikük meghalt vagy megnyomorodott”.

A hatóságok most az utcán gyűjtik össze az embereket, és kiképzés nélkül küldik őket a frontra – tette hozzá a belarusz elnök. Ezek a sorkatonák végül a megerősített orosz vonalak és a visszavonulásban megakadályozó ukrán “gátőrcsapatok” között rekednek.

„Az emberek menekülnek Ukrajnából, senki sem akar harcolni” – tette hozzá Lukasenko.

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök augusztusban leváltotta az összes sorozó tisztet, miután a kijevi biztonsági szolgálat, az SzBU közölte, hogy az ország tucatnyi régiójában hamis egészségügyi mentességeket áruló hálózatot fedezett fel. Hivatalos ukrán források szerint csaknem 20 ezer férfit vettek őrizetbe, akik megpróbálták elhagyni az országot ahelyett, hogy besorozták volna őket a hadseregbe.

A júniusban indított nagy ukrán offenzíva nem tudott áttörni egyetlen orosz védelmi vonalat sem Zaporozsjában, miközben becslések szerint 90 ezer embert és több ezer, a Nyugat által biztosított felszerelést veszített. Az orosz erők most az egész fronton támadásba lendültek.

Kijev aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy 2024-ben kifogyhat a lőszerből, ukrán tisztviselők pedig megjegyezték, hogy még a teljes nyugati hadiipari komplexum sem tud megbirkózni a szükségleteikkel.

Az amerikai segítség nem tart örökké, ezért ha van eszük, az ukránok leülnének tárgyalni az oroszokkal – mondta Lukasenko az újságíróknak.

“Tárgyalni. Miről? A földről és a békéről” – mondta a belarusz elnök. Bármilyen területi kérdést – mint például a Donbassz vagy a Krím – fel lehet vetni a tárgyalóasztalnál, “hogy ne haljanak meg folyamatosan emberek” – tette hozzá.

Lukasenko nem először figyelmeztette Ukrajnát a hajthatatlan magatartás veszélyeire. Augusztusban egy Diana Pancsenko ukrán újságírónőnek adott hosszú interjúban figyelmeztette Kijevet, hogy ha továbbra is ragaszkodnak a Donbasszért, Zaporozsjáért, Herszonért és a Krímért folytatott harcokhoz, akkor elveszíthetik Ogyesszát, Mikolajevet, Harkovot és még ki tudja, mit.

Ukrajna “megszűnhet létezni”, ha a konfliktus még sokáig tart – mondta akkor Lukasenko, és arra szólította fel Kijevet, hogy “fejezze be a háborút”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések