A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Laborvezetésre készült, amikor megtudta, hogy neki ítélték a Nobel-díjat – Krausz Ferenc el se hitte elsőre a hírt


A tudós arról mesélt egy interjúban, milyen érzéseket élt át, mikor megtudta, két kollégájával Nobel-díjat fog kapni. 

Krausz Ferenc első gondolata az volt, hogy hány barátja, kollégája és munkatársa járult hozzá ehhez a sikerhez közvetlenül vagy közvetve.

Éppen laborvezetésre készült az intézetében, amikor Stockholmból hívták

– mesélte a nobelprize.org oldalon közzétett interjúban Krausz Ferenc Németországban élő magyar fizikus, akit kedden otthonában ért a hír, hogy két másik kutatóval együtt ő kapja idén a fizikai Nobel-díjat. A Magyar Nemzet szemléje szerint a tudós első gondolata az volt, hogy

Hány barátja, kollégája és munkatársa járult hozzá ehhez a sikerhez közvetlenül vagy közvetve

Hangsúlyozta, nagyon hálás nekik és a közreműködésük nélkül a kutatással, amelyeket Bécsben kezdett, majd Németországban folytatott, nem jutottak volna idáig.


KRAUSZ NAGY CSODÁLÓJA KARIKÓ KATALINNAK

Idén Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapja a fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért – jelentette be a Svéd Királyi Akadémia. A magyar származású, ezer szállal a szülőföldjéhez kötődő fizikus az úgynevezett attoszekundumos fizika megteremtője.

Nem voltam biztos benne, hogy álmodom-e, vagy ez a valóság

– mondta a tudós.

Ön a második magyar, aki Nobel-díjat kapott ezen a héten

– vetették fel az interjúban. Krausz Ferenc válaszában felidézte, hogy el volt ragadtatva Karikó Katalin Nobel-díjától. Hozzátette: bár sajnos még nem találkoztak személyesen, de természetesen ismeri a munkásságát, és nagy csodálója nemcsak azért, amit elért, hanem azért is, ahogy elérte.

Nehéz körülmények között akkor is folytatta kutatásait, amikor senki sem bízott benne, és soha sem adta fel, ami legalább olyan fontos üzenet, mint maga az eredmény, amit elért

– méltatta. Mint mondta, nagy örömmel néz találkozásuk elé. Krausz kifejtette, hogy számára kutatásai során az a legizgalmasabb, ha olyasmit láthat, amit korábban senki sem.


NEM HITTE EL

Hihetetlen pillanat volt, amelyet soha nem fogok elfelejteni

– mesélte arról a reggelről, amikor bécsi laboratóriumában 2001-ben először fedezte fel, hogy az attoszekundumos impulzus technikával képesek feltárni az elektronok mozgását. A TT svéd hírügynökség szintén telefonon érte el kedden Krausz Ferencet Németországban, ahol ünnepnap van.

A kollégáim élvezik a szabadnapjukat, de remélem, holnap találkozunk, és akkor valószínűleg kinyitunk egy üveg pezsgőt

– mondta a tudós, aki Pierre Agostini Egyesült Államokban dolgozó francia fizikussal és Anne L’Huillier Svédországban tanító, szintén francia fizikussal együtt kapja meg idén a fizikai Nobel-díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések