A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jobboldali, EU-ellenes párt nyerte a svájci választásokat


Az előzetes eredmények alapján a Svájci Néppárt (SVP) megerősödve végzett az élen.

Az előzetes eredmények szerint a jobboldali, EU-ellenes Svájci Néppárt (SVP) megerősödve végzett az élen a vasárnapi svájci parlamenti választáson.

A svájci televízióban közölt adatok szerint

a bevándorlást korlátozni tervező SVP a szavazatok 29 százalékát szerezhette meg, ami azt mutatja, hogy a párt erősödött az előző választásokhoz képest, amikor 25,6 százalékot szerzett. 

A baloldali Zöldpárt viszont rosszabbul teljesített mint legutóbb: 2019-ben 13,2 százalékot, most vasárnap csa 9,1 százalékot kaptak.

A Svájci Szociáldemokrata Párt (SPS) valamelyest megerősödött, de összességében az erőviszonyok várhatóan kissé a jobboldal javára fognak eltolódni a svájci parlament alsóházában.  

Szakértők szerint a választás kevés hatással lesz a politikai döntéshozatalra a következő években és várhatóan változatlan marad a pártok képviseleti aránya a hétfős kormányban is. A sajátos svájci politikai rendszerben a parlament két házának együttes ülésén négy évre választják meg a végrehajtó hatalmat gyakorló szövetségi tanácsot, a hétfős kormányt, amelynek elnöke egyben állam- és kormányfő is. Ezt a választást legközelebb decemberben tartják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések