A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Izraeli védelmi miniszter: "Vadállatok módjára viselkedő emberekkel állunk szemben, így ennek megfelelően is kell cselekednünk"


Joáv Galant szerint vadállatok módjára viselkedő emberekkel állnak szemben és ennek megfelelően bánnak el velük.

Elrendelem a Gázai övezet teljes blokádját. Nincs áram, se élelmiszer, se gáz, mindent elzárunk. Vadállatok módjára viselkedő emberekkel állunk szemben, így ennek megfelelően is kell cselekednünk

– jelentette ki Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a Haaretz tudósítása szerint.

Gallant azt követően rendelkezett így, hogy a Hamász fegyveresei Gázából beszivárogtak az ország területére és szombaton több településen is rajtaütöttek. A gyilkosságoknak és a harcoknak, illetve a Gáza elleni izraeli válaszcsapásnak összesen már több mint 1100 halottja van és nagy valószínűséggel ez a szám még közel sem a vége a konfliktus okozta veszteségeknek.

Ezzel egyidejűleg újabb rakétazápor zúdult az országra Gázából, Askelón és Asdód városaiból jelentettek sérüléseket.

Askelónban hárman sebesültek meg,

közülük egy 75 éves férfi állapota súlyos, míg Asdódban több sérült is van, és egy 50 éves nő állapota súlyos.

 

Izraeli támadás a Gázai övezetben:

Szörnyű a helyzet

Az izraeli hadsereg egy korábbi szóvivője vasárnap értékelte az izraeli helyzetet, és arra figyelmeztetett, hogy órákba vagy még hosszabb időbe telik, amíg visszaszerzik az összes dél-izraeli várost, ahol a hadsereg még mindig harcol a Hamász fegyveresei ellen.

"A helyzet "szörnyű" délen, a Hamász még mindig képes átlépni a határt a Gázai övezetből"

- Jonathan Conricus alezredes

"Izrael történetének legrosszabb napja"

- tette hozzá.

Órákkal később, hétfő reggel Daniel Hagari ellentengernagy, Izrael fő katonai szóvivője kijelentette, hogy az izraeli erők visszaszerezték az ellenőrzést a gázai határ menti települések felett, bár elismerte, hogy még mindig vannak "harci zónák".


Megszólalt a Hamász szóvívője

Hamász szóvivő Abu Ubaida:

"A megszállók tegnap esti és mai bombázása a Gázai övezetben 4 izraeli fogoly megöléséhez vezetett"


Izrael visszaszerezte az ellenőrzést a Gázai övezet körüli településeken

Az izraeli csapatok visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédságában lévő összes település felett – közölte Daniel Hagari katonai szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn. A katonai szóvivő elmondta, hogy még lehetnek bujkáló fegyveresek, de fokozatosan átfésülik a térséget, és teljesen megtisztítják a terroristáktól a terepet. Kitért arra is, hogy soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra az izraeli hadseregbe, mint most; példátlan módon negyvennyolc óra alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő. 

A megjelentek aránya számos helyen jóval meghaladta a száz százalékot; sokan olyanok is jelentkeztek szolgálatra, akiket nem hívtak be.

Hangsúlyozta, hogy nincs hiány katonai felszerelésből és élelmiszerből, mindenkit el tudnak látni, bár néha késnek az újabb szállítmányok. A szóvivő közölte, hogy hétfőtől a hadsereg védekezésből támadásba ment át. A határon lévő huszonnégy izraeli településből tizenötöt már evakuáltak, és kedden folytatják a többi kiürítését is. A még ki nem telepített civilektől azt kérik, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Szderót kiürítését jelenleg nem tervezik. 

Hétfőn ott is tűzharc volt a városi uszodánál, öt palesztin fegyverest lőttek agyon.

Hagari elmondta, hogy hétfőn az izraeli kommandósok tűzharcban megöltek három terroristát a Saár Hanegev nevű településen. Beri kibucban is végeztek egy behatolóval, Holitban és Szufában öt palesztin merénylőt, Alumimban pedig négyet öltek meg.

Továbbra is több, mint húsz helyen rés van a gázai határon. Ezeken a pontokon a határzárat harckocsik fogják biztosítani harci helikopterek és drónok támogatásával.

A zsidó állam 300 ezer tartalékost hívott már be, sokan önként jelentkeznek harcolni

Az izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy repülőket szerveznek a külföldön élő izraeli tartalékos katonák hazahozatalára. Sok izraeli önként jelentkezik harcolni, emellett pedig a férfiakra és nőkre is kiterjedő kötelező katonai szolgálat van érvényben.

Az izraeli hadsereg azt közölte, szombat óta 300 ezer tartalékost hívott be, 

ez a valaha volt legnagyobb mértékű mobilizáció az országban.


Irán fenyegetőzik

Wall Street Journal egy iráni tisztviselőt idézve:

"Ha Iránt megtámadják, akkor Libanonból, Jemenből és Irakból soha nem látott mértékű csapásokat mérnek a cionista rezsimre. Szíriából harcosokat fognak küldeni izraeli területre."

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések