A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ilyen még nem volt az amerikai történelemben: Eltávolították a képviselőház elnökét


Az amerikai képviselőházban többségi szavazással kedden megfosztották Kevin McCarthy házelnököt a pozíciójától. A republikánus többség vezetőjének eltávolítását a republikánusok konzervatív nézeteket valló Szabadság elnevezésű tömörülésének tagja, Matt Gaetz kezdeményezte.

A floridai képviselő azután jelentette be, hogy él a házelnök elmozdításának kezdeményezésére vonatkozó jogával, hogy a képviselőházban a demokraták szavazataival fogadták el szombaton az átmeneti költségvetést.

A kongresszus alsóházában tartott név szerinti szavazáson 216 képviselő mondott igent, 210-en pedig nemmel szavaztak.

A demokraták előzetesen jelezték, hogy nem szavaznak át a republikánus házelnök hivatalban tartása érdekében.

A szavazást több órán át tartó vita előzte meg, amelyben túlnyomóan republikánusok nyilvánítottak véleményt, és többségük Kevin McCarthy hivatalban tartása mellett szólalt fel, a szavazás során azonban a demokratákhoz csatlakozó konzervatív republikánusok szavazataival eltávolították a házelnököt.

A Fox News amerikai televíziós hálózat tudósítása szerint nyolc republikánus képviselő szavazott McCarthy ellen, köztük természetesen Gaetz.

Az amerikai népnek olyan házelnökre van szüksége, aki harcolni fog a republikánusok által a többség megszerzése érdekében tett ígéretek betartásáért, nem pedig olyasvalakire, aki fiskálisan felelőtlen alkukat köt, amelyekkel több demokrata szavazatot szerez, mint republikánust − indokolta döntését Bob Good virginiai képviselő.

Matt Gaetz floridai képviselő közvetlenül a szavazás után úgy fogalmazott, az ország hasznára válik, ami történt, és tagadta, hogy a történtek megbénítanák a képviselőház működését. Azzal vádolta a volt házelnököt, hogy megszegte a januári megválasztásakor tett ígéretét.

Kevin McCarthy a szavazás kezdetén még úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy megtarthatja székét. Úgy vélekedett, hogy a floridai képviselőt személyes indokok mozgatják.

Matt Gaetz azt követően kezdeményezte Kevin McCarthy megfosztását a képviselőházi elnök hatalmát jelképező kalapácstól, hogy a képviselőház szombaton este a demokraták szavazatával fogadta el az ország átmeneti költségvetését, ami Kevin McCarthy által elért kompromisszumot tartalmazott, és nem szerepelt benne a republikánusok egy részének javaslata. A költségvetés ugyan nem tartalmazta Ukrajna további támogatásának finanszírozását, ami az érintett republikánusok egyik követelése volt, ugyanakkor nem tartalmazott költségvetési kiadáscsökkentést sem, ami szintén szerepelt igényeik között.

A költségvetési kiadások csökkentését azért követelték, mert az Egyesült Államok államadóssága meghaladta a 33 ezer milliárd dollárt, ami minden idők legmagasabb értéke.

A képviselőházi eseményekről élő adásban beszámoló médiumok jó része a történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „komolyabb dráma történt, mint januárban”, amikor hosszú napok és 15 szavazási forduló után sikerült elérni a házelnök megválasztását.

A képviselőházban most új elnökválasztási eljárás kezdődik, amelynek során a jelöltnek el kell nyernie a leadott szavazatok több mint felét.

A képviselőházban a tavaly novemberi választásokon a republikánusok szűk, ötfős többségbe kerültek, ami azt jelenti, hogy szinte egyhangúságra vagy demokraták átszavazására van szükség bármilyen republikánus indítvány elfogadásához.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések