A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Három díjat nyert a Semmelweis a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon


Díjesőt hozott Koltai Lajos filmje. A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon az anyák megmentőjéről készült mozi a legjobb film, Vecsei H. Miklós a legjobb színész és Nagy Katica a legjobb színésznő díját nyerte el a filmben nyújtott alakításáért. A kedd estig tartó ötnapos rendezvényen 19 magyar mozifilm látható.


Október 31-ig a legújabb magyar filmeké a főszerep a Laemmle Monica Film Centerben Los Angelesben. A 21. alkalommal megrendezett Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjazottjait a hétvégén jelentették be.

Az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis Ignác világhírű magyar orvos életét bemutató alkotást a Los Angeles-i fesztivál nyitófilmjeként mutatták be, ahol a közönség és a szakma is nagy lelkesedéssel fogadta. A megnyitó gálán részt vettek a film alkotói, Káel Csaba kormánybiztos és Colleen Bell, a California Film Commission vezetője, aki korábban az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt.

Nagy öröm megélni ezt a sikert, ami a magyar alkotókat fogadta most Los Angeles-ben, és külön öröm, hogy a két magyar Nobel-díjas évében egy világhírű magyar tudósról készült filmet mutathatunk be. A New Yorkban tartott világpremier után most Los Angelesben is telt ház várta Koltai Lajos új filmjét, ismét nagy a kíváncsiság a magyar alkotások iránt.

– nyilatkozta Káel Csaba Los Angelesben.

A nagy presztízsű amerikai filmes hírportál, a Variety a Semmelweis-premier kapcsán részletes írást szentelt az alkotásnak, megszólaltatva Koltai Lajost. A rendező elmondta, hogy fiatalkora óta meghatározó filmélményként maradt vele az 1952-es Semmelweis-film, nagy kihívás volt a világ legismertebb magyar orvosáról életrajzi filmet készíteni, és csodálatos volt visszatérni a rendezéshez.

A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál legjobb filmjének díja mellett Vecsei H. Miklós főszereplő a legjobb színész, míg Nagy Katica a legjobb színésznő díját nyerte el a Semmelweis filmben nyújtott alakításáért, Román Katalinnal, a Hat hét főszereplőjével megosztva. A legjobb rendező díját Szakonyi Noémi Veronika kapta a nyílt örökbefogadás témáját középpontba állító Hat hét című megindító filmdrámáért, a legjobb forgatókönyv díját Köbli Norbertnek ítélték a Blokád című filmért, míg a legjobb operatőr díját Győri Márk kapta a Hadikért. A legjobb dokumentumfilm díját Széles Tamás a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtője, Haraszthy Ágoston kalandos életét bemutató alkotásának ítélte a zsűri. Koltai Lajost munkássága elismeréseként életműdíjjal jutalmazták a fesztivál nyitóeseményén.

A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál zárófilmje az év legnagyobb hazai mozisikere, Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai címmel a magyar vízilabda-legendákról forgatott dokumentumfilmje lesz október 31-én.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések