A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Háborog a svéd média: az ország cégei még mindig kereskednek Oroszországgal


A svéd nagyvállalatok a szankciók ellenére is folytatják a kereskedelmet Oroszországgal más országok közvetítőin keresztül – írja a Dagens Nyheter című helyi lap.

A cikk szerint a népszerű svéd vállalatok az ukrajnai események kezdete után bejelentették, hogy kivonulnak az orosz piacról, de sokan közülük továbbra is “tömik a zsebüket”. Pontosították, hogy ezt a lap újságírói által végzett vizsgálat bizonyítja.

Eszerint a tavaly március 1. és december 31. közötti időszakban a Svédországból származó import összértéke mintegy 6 milliárd svéd korona volt.

Az anyagban az is szerepel, hogy a Dagens Nyheter munkatársai úgy döntöttek, hogy duplán ellenőrzik az ukrán “szakértőktől” kapott adatokat az Oroszország elleni szankciók szigorításáról, és kiderítették, hogy a svéd nagyvállalatok más országok közvetítőin keresztül továbbra is kereskednek az orosz féllel.

Ugyanakkor öt nagy svéd vállalat szállítmányai tartalmaznak olyan tételeket, amelyek szerepelnek az orosz hadiiparban felhasználható kritikus alkatrészek nemzetközi szankciós listáján.

Október 4-én a Le Devoir a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szövetségi adatok elemzési eredményeire hivatkozva arról számolt be, hogy Ottawa titokban engedélyt adott kanadai vállalatoknak az Oroszországgal való kereskedelemre, megkerülve a saját maga által bevezetett szankciókat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések