A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gazprom: Kína hamarosan teljes mértékben pótolni fogja az elvesztett uniós piacokat


A Kínába irányuló orosz vezetékes gázszállítások hamarosan elérik az EU-nak eladott mennyiséget, mielőtt az unió szankciókat vezetett be a Moszkvából származó energiaimportra – közölte szerdán Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

A felsővezető hangsúlyozta, hogy csak a Kínába irányuló export képes pótolni az uniós vevők által az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt elutasított mennyiségeket.

A kínai vámadatok szerint Oroszország 2023 januárjában Kína első számú földgázszállítója lett.
Csak a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül történő szállítások idén 50 százalékkal, 15,5 milliárd köbméterre nőttek Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint. Hozzátette, hogy 2023-ban várhatóan 43 százalékkal, 22 milliárd köbméterre emelkedik a Kínába irányuló vezetékes gázértékesítés.

Júniusban Novak bejelentette, hogy hét év alatt 170 milliárd köbméterre kívánja növelni az ázsiai piacokra irányuló orosz gázexportot, amint a nagy infrastrukturális projektek megvalósulnak. Oroszország arra számít, hogy hamarosan megépíti a Szibéria Ereje 2 vezetéket Kínába Mongólia területén keresztül, és tovább növeli a szállításokat a meglévő Szibéria Ereje vezetéken keresztül is.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az EU 2021-ben 155 milliárd köbméter orosz gázt vásárolt, ami a blokk teljes gázimportjának 45%-át és a gázfogyasztás mintegy 40%-át teszi ki.

Az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) adatai szerint 2022-ben az orosz vezetékes gázszállítások az EU-ba csaknem a felére, mintegy 80 milliárd köbméterre csökkentek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések