A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Francia nemzetgyűlés: vége lehet a baloldali koalíciónak


Felfüggesztette az együttműködést a NUPES-ben, a francia baloldali pártok nagy részét magába foglaló koalícióban a Szocialista Párt.

A koalíció más pártjait követve kedden meghozott döntés oka, hogy a NUPES legerősebb tagja, az Engedetlen Franciaország (LFI) elnöke, Jean-Luc Mélenchon nem volt hajlandó terrorista mozgalomnak nevezni a Hamászt és kiáll az Izraelre támadó szervezet mellett.
A szocialisták döntésének alapvető oka, hogy az Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélenchon és közvetlen környezete nem hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és a fegyvereseik által izraeli területen október 7-én elkövetett gyilkosságokat csupán „háborús bűntetteknek” tekinti, azokat „az izraeli hadsereg által elkövetett háborús bűntettekkel” együtt ítélte el.

Daniele Obono, a radikális baloldal egyik befolyásos nemzetgyűlési képviselője kedden is azt mondta, hogy a Hamász „egy olyan iszlamista politikai csoport, amely ellenáll a megszállásnak Palesztina felszabadítása érdekében”. A kijelentés miatt Gérald Darmanin belügyminiszter feljelentést tett a képviselő ellen terrorizmus dicsőítésének gyanújával.

Ezen állásfoglalások miatt a PS Nemzeti Tanácsa, a baloldal egykori meghatározó ereje szerdán megszavazta, hogy felfüggeszti részvételét a NUPES-ben.
Annak érdekében, hogy a baloldal egységes ellenzékként tudjon fellépni, a 2022-es elnökválasztást követően alakították meg az összefogást Jean-Luc Mélenchon vezetésével, aki az első fordulóban 22 százalékos támogatottsággal a harmadik helyen végzett. A szocialisták, kommunisták, a Zöldek és a radikális baloldal közös frakciója 150 képviselővel rendelkezett az 577 tagú nemzetgyűlésben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések