A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fokozódik a helyzet: ha parancsot kap, a szerb hadsereg belép Koszovó területére


Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.

Közölte: Belgrád az utóbbi időszakban - különösen Albin Kurti miniszterelnökké választását követően - többször is felhívta a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy a Koszovóban élő szerbekre nyomást gyakorolnak, és el akarják őket üldözni a szülőföldjükről. 

Milos Vucevic leszögezte, hogy a szerb hadsereg és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő (KFOR) között kiváló a kapcsolat, és a nemzetközi egyezményeknek megfelelően a KFOR soha nem lépett Szerbia területére, ahogyan a szerb hadsereg sem lépte át a határt.

"Amennyiben a hadsereg a szerb köztársasági elnöktől mint a hadsereg főparancsnokától utasítást kap arra, hogy lépjen be a Szerbiához tartozó Koszovó területére, akkor azt a katonaság hatékonyan, szakszerűen és sikeresen meg fogja valósítani. Azonban előtte mindenképpen tájékoztatnánk a KFOR vezetését, semmit sem tennénk a hátuk mögött"

- hangsúlyozta, majd hozzátette: Szerbia mindent megtesz, hogy megóvja a békét, és mindeddig nem született ilyen döntés, illetve mindent megtesznek, hogy továbbra se kerüljön erre sor.

A sajtótájékoztatón Milos Vucevic miniszter és Milan Mojsilovic szerb vezérkari főnök a szeptember 24-én Észak-Koszovóban kitört lövöldözéssel és azt követően kialakult helyzettel kapcsolatban nyilatkozott.

Nyolc nappal ezelőtt szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között alakult ki tűzpárbaj Észak-Koszovóban, amely egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót pedig lelőttek. A koszovói rendőrség később nagy mennyiségű fegyvert talált a faluban. Milan Radoicic, a Szerb Lista nevű koszovói kisebbségi szerb párt azóta lemondott alelnöke beismerte: ő szervezte a támadást. Mint mondta: a belgrádi vezetésnek semmi köze sem volt az akcióhoz. Belgrád is tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések