A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fellőtték az Amazon internetszolgáltatásának kísérleti műholdjait


Október 6-án pénteken indították Föld körüli pályára Floridából az e-kereskedelemmel és webes szolgáltatásokkal foglalkozó Amazon tervezett Kuiper internethálózatának első két prototípus műholdját. A cég globális lefedettséget biztosító és több ezer műholdból álló internetszolgáltatása első lépéseként.


Az első két műhold fellövésének célja a technológia tesztelése valós körülmények között. Az Amazon a következő néhány évben további 3236 műholdat kíván Föld körüli pályára állítani szélessávú internet szolgáltatás nyújtásához globális lefedettséggel. A vállalat Kuiper rendszere a SpaceX közel 5 ezer műholdból álló Starlink rendszerének lesz majd a versenytársa.

Az Amazon 2019-ben jelentette be Kuiper rendszerének a kiépítését. Abban az évben, amikor a SpaceX megkezdte az első Starlink műholdak fellövését. Az Amazon 10 milliárd dollárt szán a saját rendszere kiépítésére.

A Starlink révén a SpaceX a világ legnagyobb műhold-üzemeltetője. Az Amazon további riválisai közé tartozik a kanadai Telesat, amely még nem indított műholdakat. Valamint a francia Eutelsat OneWeb, amely elsősorban kormányoknak és vállalkozásoknak kínál internetszolgáltatást.

Az embereket célozza az Amazon

A SpaceX-hez hasonlóan az Amazon is az egyéni fogyasztókat és a vállalati ügyfeleket kívánja megcélozni a Kuiperrel. A terminálok árát az Amazon még nem jelentette be, de becslések szerint 400 dollár körülire tervezi. A SpaceX Starlink termináljai 599 dollárba kerülnek.

Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission) arra kötelezte az Amazont, hogy 2026-ig állítsa pályára a rendszert alkotó műholdak felét. A Kuiper-hálózat többi műholdjának pályára állítására az Amazon tavaly összesen 83 rakéta fellövésére kötött szerződést jelentett be – ami az eddigi legnagyobb kereskedelmi rakétaüzlet. A fellövéseket különböző rakétatársaságok végzik majd el, köztük a Jeff Bezos tulajdonában lévő Blue Origin, az ULA és az európai Arianespace.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések