A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyiptom inkább Európába küldené a gázai menekülteket


Az egyiptomiak nagyon dühösek a rájuk nehezedő nyomás miatt


Miközben palesztinok százezrei hagyják el otthonaikat Gáza északi részén, és menekülnek a tengerparti övezet déli részére, Egyiptomban egyre nagyobb a riadalom, hogy a mélyülő humanitárius válság átterjed a határain. 

Az Egyesült Államok és más nyugati államok máris sürgetik Egyiptomot, amely Izraelen kívül az egyetlen olyan ország, amelynek közös határa van az ostromlott Gázával, hogy engedélyezze a külföldi útlevéllel rendelkező palesztinok számára a kijutást az övezetet átszelő rafahi átkelőn keresztül – írja a Financial Times alapján a Magyar Nemzet.

A lap megjegyzi, Kairó azonban leginkább attól tart, hogy minél tovább húzódik Izrael offenzívája a Gázai övezet ellen, ami tovább mélyíti a palesztinok szenvedését, annál nagyobb nyomás nehezedik Egyiptomra, hogy befogadja a menekültek áradatát a Sínai-félszigetre, a ritkán lakott és száraz félszigetre, ahol a múltban már többször előfordult instabilitás.

Egyiptom üzenete a nyugati diplomatáknak egyértelmű volt: segélyt szállít Gázába, de ellenáll minden olyan nyomásnak, amely arra irányul, hogy nagyszámú palesztint fogadjon be. Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az erőszakos kitelepítés nem jelent megoldást a palesztin válságra – írták.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő még keményebben fogalmazott európai kollégájának:

– Azt akarják, hogy elvigyünk egymillió embert? Nos, én Európába fogom őket küldeni. Maguk annyira törődnek az emberi jogokkal – hát vigyék őket!

Az egyiptomiak nagyon dühösek a rájuk nehezedő nyomás miatt, hogy fogadjanak be menekülteket – idézte fel a beszélgetést az európai tisztviselő a Financial Times beszámolója szerint.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések