A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Darurekord a Hortobágyon: közel 200 ezer madár pihen a síkságon


A legutóbbi szinkronszámlálás alapján 197 688 daru éjszakázott Magyarországon, melyből 182 780 egyed a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén tartózkodott – számolt be az intézmény.


Mint írják, az ősszel a térségben itt lévő darvak létszáma az 1980-as évek végén megfigyelhető alig háromezres példányszámról kiindulva szignifikáns emelkedés révén napjainkra évről évre jócskán meghaladja a százezer egyszerre itt tartózkodó madarat. Mára egyértelműen kijelenthetjük, hogy a faj számára a Hortobágy szolgál legjelentősebb vonulóhelyül a világon!

A mindössze egy emberöltő alatt lezajlott jelenségnek, az ún. balti-magyar vonulási útvonal ennyire fajsúlyossá történő válásának hátterében változatos okok húzódnak. Európai léptékben a legjelentősebb tényező mind közül, hogy a faj európai költőállománya továbbra is erőteljes növekedést mutat, a faj nagy sikerrel hódítja vissza a korábbi elterjedési területének költésre alkalmas élőhelyeit kontinens-szerte. A Hortobágyi Nemzeti Park területén az őszi vonulás során kiterjedt, nyugalmat biztosító sekély vizű éjszakázóhelyek láncolatával találkoznak az itt tartózkodó madarak, míg a védett területen kívül jelentős kiterjedésben találnak könnyen hozzáférhető táplálékbázist biztosító learatott kukoricatarlókat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések