A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Cseh közvélemény-kutatás: Csökkent a csehek toleranciája az ukrán menekültekkel szemben


A STEM cseh szociológiai ügynökség új tanulmányt készített a cseh közvélemény hozzáállásáról az ukrajnai háborúhoz és az ukrán menekültekhez. 

Csehország továbbra is az egyik legnagyobb számú ukrán menekültet befogadó ország, jelenleg több mint 300 ezer ukrán vesz igénybe ideiglenes védelmet, de ezzel egyre kevesebb cseh ért egyet – közölte az rbc.ua hírportál.

Az eredmények azt mutatták, hogy az ukrajnai háború elől menekültek támogatottsága az idő haladtával nem csökken jelentősen, a negatív attitűdök viszont erősödnek.

A felmérésben részt vevők 79 százalékának volt személyes tapasztalata ukrán menekültekkel történt kommunikációt illetően. 43 százalékuk megjegyezte, hogy a háború kezdete óta romlott a hozzáállása az ukránokhoz. De a válaszadóknak csak a 18 százaléka értékelte negatívan az ukrán menekültekkel történt kommunikáció tapasztalatait.

A megkérdezett csehek 51 százaléka azonban támogatja az ukrán állampolgárok további csehországi tartózkodását, míg vannak, akik ellenzik. A háború elején a válaszadók többsége (70 százalék) támogatta, hogy Csehország több százezer menekültet fogadjon be.

„2022 nyara óta először tapasztaljuk, hogy csökkent azok aránya, akik támogatják az ukrán menekültek befogadását vagy tartózkodását hazánkban. Túl korai lenne megmondani, hogy ez csak alkalmi ingadozás vagy valódi változás” – jegyezte meg Jaromir Mazak, a STEM kutatási igazgatója.

A cseh válaszadók többsége úgy vélte, hogy az ukrán menekültek érkezése nem befolyásolta az életüket. De egynegyedük úgy gondolja, hogy romlott a személyes helyzete. Körülbelül 60 százalék vélte úgy, hogy nőtt a bűnözés mértéke. A negatív attitűd okai között szerepel még: az óvodai és iskolai férőhelyek rendelkezésre állása (66 százalék), a lakások elérhetőségének csökkenése (57 százalék).

Az orvosi ellátáshoz és a munkához való hozzáférés a válaszadók kétötödénél romlott. 30 százalék úgy vélte, hogy a menekültek negatívan befolyásolták a cseh vállalatok munkaerő-gazdálkodását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések