A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brutálisan megverték a szerb fiatalokat a koszovói rendőrök


Vucsics szerb elnök azonban nem akar háborút Koszovóval, a szerb katonákat is visszavonták.

A B92 szerb hírportál arról írt, hogy a koszovói Zubin Potok környékén a pristinai hatóságok megvertek három szerb fiatalembert.

A három fiatal a helyi úton tartott hazafelé szombaton, majd a koszovói rendőrség elit egységei feltartóztatták, és szidalmazások közepette verték meg őket brutális módon

- derült ki.

A megvert fiatalok elmondása szerint az egyenruhások azzal vádolták meg őket, hogy illegálisan átkeltek a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalon, melyre a pristinai kormányzat határként tekint. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája megerősítette az újabb támadás hírét. Közleményük szerint ezzel az akcióval folytatódik az az erőszakspirál, amellyel Pristina az elmúlt napokban mindent megtesz, hogy „a normális élet gondolatát is megakadályozzák a szerb nép számára Koszovó északi részén.”

Hozzátették: a verbális erőszak, az önkényes betörések a magánházakba és a szerbek elleni fizikai támadások mindennapos jellemzői annak, ahogyan Albin Kurti koszovói miniszterelnök csapatai megszállják Észak-Koszovót.

Ezért Belgrád ragaszkodik a terror elkövetőinek visszavonásához az Ibar folyótól északra fekvő településekről és a KFOR-egységek bevetéséhez

– szögezi le a közlemény.

Koszovóban az elmúlt napokban szinte pattanásig feszült a helyzet, miután a minap szerb fegyveresek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt, a kialakult tűzpárbaj pedig egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót lelőttek, többeket megsebesítettek és letartóztattak a rendőrök. Ezt követően példátlan akciózásba kezdtek a pristinai hatóságok a szerbek lakta északi részen, írják fegyvereket foglaltak le, s több szerbet őrizetbe is vettek.

Alekszandar Vucsics szerb államfő kijelentette: Belgrádnak nincs köze a koszovói eseményekhez, amit megerősít a koszovói Szerb Lista korábbi alelnökének vallomása is. A helyi szerb politikus teljes felelősséget vállalt az észak-koszovói Banjszka faluban történt eseményekért.

Alekszandar Vucsics a Financial Times napilapnak is nyilatkozott. Itt Szerbia elnöke leszögezte, hogy

nem áll szándékában utasítani a szerb katonaságot, hogy Koszovóba menjenek, sőt kivonják a szerb erők egy részét onnan. A konfliktus eszkalációja kontraproduktív lenne, ha arról van szó, hogy Szerbia az Európai Unió tagjává kíván válni

– tett hozzá.

Hozzátette: „Tavaly 14 ezer emberünk tartózkodott a közigazgatási vonal közelében, ma már 7500-an vannak, és ezt négyezerre csökkentjük.

Színtiszta hazugság, hogy Szerbia adminisztratív vonalra küldi a hadsereget.”

A portál megírta: közösségi oldalakon több meg nem erősített videó is megjelent, amelyeken az látszik, hogy szerb fegyveres erők vonulnak vissza az ország belsejébe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések