A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Borrell felszólította a médiát, hogy ne feledkezzenek meg Ukrajnáról


Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője felszólította a médiát, hogy ne tereljék el minden figyelmüket Ukrajnáról az izraeli-palesztin konfliktusra.

Borrell az uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi találkozója előtt elmondta, hogy Ukrajna “továbbra is harcol”, és kijelentette, hogy Kijev a megbeszélések napirendjén szerepel majd.

“Ne feledkezzünk meg Ukrajnáról” – tette hozzá a diplomata.

Borrell azt is megjegyezte, hogy a miniszterek megvitatják majd a hegyi-karabahi helyzetet, valamint az Oroszország elleni uniós szankciókat.

Az újságírókkal folytatott rövid eszmecseréje során Borrell elsősorban az Izrael és a Hamász közötti harcokról beszélt, míg az ukrajnai konfliktusról a jelenlévő újságírók egyike sem kérdezte őt.

Annak ellenére, hogy korábban szolidaritását fejezte ki Izraellel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajnálkozott, hogy az e havi közel-keleti eszkaláció elterelte a figyelmet országáról.

“Ha a nemzetközi figyelem így vagy úgy, de elmozdul Ukrajnáról, annak következményei lesznek” – figyelmeztetett Zelenszkij a France 2-nek adott interjújában a hónap elején. “Ukrajna sorsa a világ többi részének egységén múlik”.

Amerikai tisztviselők kijelentették, hogy továbbra is támogatni fogják Kijevet és Izraelt, Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pedig ragaszkodott ahhoz, hogy Washington “biztosan megengedhet magának” két háborút is.

Azt is elismerte, hogy a Kijevnek nyújtott közvetlen amerikai gazdasági támogatás “lehetővé teszi számukra, hogy megvívják ezt a háborút”. Az ukrán védelmi minisztérium tisztviselője, Hennagyij Kovalenko október elején azt mondta a Washington Postnak, hogy Kijev “100%-ban az Egyesült Államoktól függ”.

Joe Biden amerikai elnök állítólag azt tervezi, hogy a kongresszustól egy új, 100 milliárd dolláros támogatás jóváhagyását kéri, amely magában foglalná Izrael és Ukrajna finanszírozását is. Az Axios múlt heti jelentése szerint azonban a Pentagon úgy döntött, hogy több tízezer 155 mm-es tüzérségi lövedéket ad Izraelnek, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések