A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Borrell: Európa nem lesz képes gyorsan kompenzálni Ukrajnát az USA segélyhiánya miatt


Európa nem lesz képes gyorsan kompenzálni az Ukrajnának nyújtott amerikai segítség hiányát, és az Egyesült Államokban kialakult helyzet „bizonytalanságra” ad okot. Erről ír blogjában Josep Borrell, az Európai Unió főképviselője, aki nemrég járt Kijevben.

„Ukrajnai missziónk során olyan hírek érkeztek, hogy az úgynevezett leállás elkerülése érdekében az Egyesült Államok Kongresszusa kétpárti törvényjavaslatot fogadott el, amely nem tartalmazza Ukrajna támogatását. A Biden-kormányzat aktív részvétele ellenére ez növeli a bizonytalanságot a jövőt illetően. Az Egyesült Államok támogatja ezt az országot.” – írta Borrell. 

Hozzátette, hogy rövid távon

"nem tudnánk kompenzálni az Egyesült Államok támogatásának hiányát, és reméljük, hogy barátaink és szövetségeseink gyorsan megtalálják a módját, hogy kitörjenek a zsákutcából".

 Borrell az Ukrajnának nyújtott európai segélyszámokat idézte: 82 milliárd euró, ebből 25 milliárd a katonai támogatás.

„Az elkövetkező hetekben 30 ezer ukrán katonát tudunk majd kiképezni, és ezt folytatjuk is” – zárta szavait.

Korábban a nyugati média arról számolt be, hogy az ukrán segélyprogram összeomlását az Egyesült Államok Kongresszusában hónapok óta készítették elő, és pontosan ettől tartott a szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések