A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Biden szerint nem sok idő maradt Ukrajna támogatására


Az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatásnak folyamatos kell maradnia, miután a kormány leállását elhárító átmeneti törvényjavaslatból kikerült minden új, Kijevnek szánt támogatás – közölte az oroszhirek.hu.


A Fehér Házból vasárnap, az Ukrajnának nyújtott támogatást kihagyó, az utolsó pillanatban elfogadott kormányfinanszírozási csomag aláírása után Biden azt mondta, hogy elvárja Keven McCarthy republikánus házelnöktől, hogy „tartsa be elkötelezettségét az Ukrajna megsegítéséhez szükséges elfogadás és támogatás biztosítása iránt”.

„Van időnk, nem sok időnk és nyomasztóan sürgős a dolog” – emelte ki az elnök.

„És szeretném biztosítani Amerika szövetségeseit, az amerikai népet és Ukrajna népét, hogy számíthatnak a támogatásunkra. Nem fogunk elsétálni” – tette hozzá.

A kritikusok azonban régóta azzal érvelnek, hogy az amerikaiaknak fontosabb prioritások miatt kell aggódniuk, és hogy Washingtonnak erősebb biztosítékokkal kellene rendelkeznie a Kijevbe küldött pénzeszközök és ellátmányok hűtlen kezelésével szemben. Sok törvényhozó megjegyezte, hogy egyre nehezebbnek bizonyul a kongresszusban jóváhagyást szerezni az Ukrajnának nyújtott segítségre.

Washington a konfliktus eszkalálódása óta csak katonai szállítások formájában legalább 46 milliárd dollárt nyújtott Ukrajnának, emellett sok milliárd dollárnyi egyéb pénzügyi támogatást is kapott a kijevi rezsim.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője, Olekszij Danyilov azt javasolta, hogy a Nyugat mondja meg Kijevnek, hogy pontosan meddig tervezi a támogatását, mivel Kijev támogatói nem tudták egyértelműen meghatározni, hogy mit jelentenek az a folyton hangoztatott szlogen, hogy –ameddig csak szükséges”.

Az EU vezető diplomatája ragaszkodott ahhoz, hogy az unió Ukrajnának nyújtott katonai támogatása nem függ az Egyesült Államok döntéseitől. Brüsszel folytatni és tovább növelni tervezi az ukrán erőknek nyújtott katonai segítséget – közölte Josep Borrell újságírókkal vasárnapi kijevi látogatása során

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések