A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bayer Zsolt: "Az úgynevezett Nyugat"

Putyin eléggé pontosan látja a lényeget.

„A cél ezen a pályán végső soron nagyon primitív. Figyelemre méltó, hogy a Nyugat kultúrájának és világnézetének egyetemes értékét hirdeti. Még ha nem is mondják ki nyíltan, bár valójában gyakran kimondják, úgy viselkednek, mintha ez így lenne, mintha ez az élet alapvetése lenne, és az általuk folytatott politika azt hivatott megmutatni, hogy ezeket az értékeket a nemzetközi közösség minden más tagjának feltétel nélkül el kell fogadnia. Szeretnék idézni Alekszandr Szolzsenyicin 1978-ban tartott híres harvardi diplomaosztó beszédéből.

Azt mondta, hogy a Nyugatra jellemző »a felsőbbrendűség folyamatos vaksága« – és ez a mai napig tart –, amely »fenntartja azt a hitet, hogy bolygónk hatalmas régióinak mindenütt a mai nyugati rendszerek szintjére kell fejlődniük és megérniük«. Ezt 1978-ban mondta. Semmi sem változott.«

De. Nagyon sok minden megváltozott 1978 óta – s e változások lényege, hogy hajdanvolt álmaink szabad világa, a fényességes Nyugat elvesztette önmagát, megtagadta minden hagyományát, vallását, minden hajdanvolt hitét, s mint minden rothadásnak indult civilizáció, egyre torzabb, egyre betegebb, egyre undorítóbb »új értékeket« hazudik magának, legyen szó akár a genderideológiáról, akár a woke- és cancel culture elmebajáról, akár a »Black Lives Matter« rasszista őrületéről, a mindezekből következő újbeszélről, a PC agyhalált okozó tombolásáról; bármiről, amire ma a Nyugat olyan nagyon büszke, hiszen már nincsen semmije, amire valójában büszke lehetne.

»Mára maga a liberális ideológia a felismerhetetlenségig megváltozott. Ha kezdetben a klasszikus liberalizmus alatt azt értették, hogy minden ember azt tehet és mondhat, amit akar, a XX. században a liberálisok azt kezdték mondani, hogy az úgynevezett nyílt társadalomnak ellenségei vannak, és hogy ezeknek az ellenségeknek a szabadságát korlátozni lehet és kell, vagy akár el is lehet törölni. Ez elérte azt az abszurditást, amikor minden alternatív véleményt felforgatónak és a demokráciára nézve veszélyesnek nyilvánítottak.«

Putyin eléggé pontosan látja a lényeget.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések