Hirdessen itt

Az uniós külügyminiszterek Kijevben Ukrajna támogatásáról tárgyalnak


A tervezett találkozón legalább érintőlegesen minden bizonnyal szóba kerül Ukrajna EU-csatlakozási perspektívája


Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri hétfőn Ukrajna támogatásáról tanácskoznak Kijevben – jelentette be Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót.

„A mai napon Kijevbe hívom össze az EU külügyminisztereit, a 27 tagállam első olyan találkozójára, amelyre az EU-n kívül kerül sor” – írta Borrell az X közösségi médiaplatformon. „Ukrajna jövője az EU-n belül van” – fűzte hozzá.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn Kijevben Borrell társaságában üdvözölte a „történelmi eseményt”, s ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „a külügyi tanács most először ül össze a jelenlegi határain, az Európai Unió határain kívül, de az Európai Unió jövőbeli határain belül”.

A tanácskozáson várhatóan megvitatják Borrell arra vonatkozó javaslatát, hogy tegyenek ígéretet Ukrajna katonai támogatásának, ezen belül korszerű harci repülőgépek és rakéták szállításának hosszú távú uniós finanszírozására. A főképviselő erre a célra 2024-től 2027 végéig évi 5 milliárd eurót (csaknem 2000 milliárd forintot) mozgósítana.

A tervezett találkozón legalább érintőlegesen minden bizonnyal szóba kerül Ukrajna EU-csatlakozási perspektívája. Az ország 2022 júniusa óta hivatalos tagjelölt, de a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről a 27 EU-tagországnak egyhangú döntést kell hoznia.

Borrell alig két hete jelentette be, hogy megszervezi a 27 uniós külügyminiszter találkozóját Kijevben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések