A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az iráni, az orosz és a török külügyminiszter is felszólalt a gázai civilek védelmében


Oroszország, Irán és Törökország külügyminisztere hétfőn Teheránban szorgalmazta, hogy „haladéktalanul vessenek véget a gázai polgári személyek elleni támadásoknak”.

Szergej Lavrov orosz, Hoszein Amirabdollahián iráni és Hakan Fidan török, továbbá Ararat Mirzoján örmény és Ceyhan Bayramov azeri külügyminiszter, akik a kaukázusi helyzet megvitatására gyűltek össze az iráni fővárosban, tárgyaltak a gázai helyzetről is. Hangsúlyozták, hogy „haladéktalanul véget kell vetni az ártatlan civilek elleni támadásoknak” – olvasható a találkozó után kiadott közös közleményben.

Szergej Lavrov leszögezte: a közel-keleti konfliktus megoldását célzó egyoldalú lépések csak tovább ronthatják a helyzetet, és az Egyesült Államoknak „nincs új elgondolása” a válság kezelésére.
 
„Minél több ilyen kezdeményezés van bármelyik állam részéről, annál nagyobbak lesznek a kockázatok, a konfliktus fokozódásának a veszélye” – idézte az orosz külügyminiszternek a teheráni találkozó után tett kijelentését az Interfax orosz hírügynökség.

Lavrov szerint azonnali lépésekre van szükség a tűzszünet eléréséhez, meg kell oldani a humanitárius kérdéseket és meg kell találni azt a formát, amellyel a béke elérésén lehet munkálkodni a két állam elve alapján.

Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok leállította a közel-keleti kvartett munkáját, és „most nincs olyan testület, amely mindenki számára elfogadható lenne”.

Az amerikai hadihajók térségbeli felvonultatására utalva Lavrov leszögezte: az amerikai katonai csapaterősítés a Közel-Keleten felveti a Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti konfliktus kiszélesedésének a kockázatát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések