A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU már tárgyal Bulgáriával az orosz gáztranzitdíj bevezetéséről


Az Európai Bizottság már tárgyal Bulgáriával az orosz gáztranzitdíj bevezetéséről, miután az intézkedés feldühítette Magyarországot és Szerbiát, az orosz földgázt a Török Áramlaton keresztül fogadó országokat - számolt be az Independent.


Bulgária a múlt héten vezette be az új energiaadót a területén áthaladó orosz földgázszállításokra. A bolgár kormány közölte, az adótól azt várják, hogy az orosz állami tulajdonú Gazprom kiváltságos helyzetét, illetve az orosz befolyást is csökkenti majd a régióban.

„Értékeljük és megvitatjuk a bolgár hatóságokkal ezt a nemrégiben elfogadott intézkedést. Hozzáteszem, hogy az EU Oroszországgal szembeni szankciós politikáját uniós szinten alakítják ki, vizsgálják felül és fogadják el, ahogy az az ukrajnai orosz agresszió kezdete óta történt” – mondta Olof Gill, az Európai Bizottság szóvivője.

Mint beszámoltunk róla, Bulgária megawattóránként 10,20 eurós különadót vetett ki a Török Áramlat vezetéken keresztül szállított orosz földgázra. A szófiai parlament által múlt pénteken elfogadott döntés heves reakciókat váltott ki Szerbia és Magyarország részéről, mivel mindkét ország nagymértékben függ a déli útvonalon keresztül szállított orosz gáztól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések