A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Amerikai vállalatoknak dolgozó informatikai távmunkások fizetéséből pénzelték Észak-Korea ballisztikus rakétakísérleteit


Az amerikai vállalatokhoz beférkőzött észak-koreai távmunkások nem csak pénzt küldtek haza a kormányuknak, hanem információt is loptak.

Amerikai cégekkel szerződött információtechnológiai munkások ezrei évek óta titokban több millió dollárt küldtek bérükből Észak-Koreának, hogy finanszírozzák ezzel a ballisztikus rakéta programját – közölték a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és az igazságügyi minisztérium illetékesei.

Az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) arról számolt be, hogy több ezer IT távmunkás segített finanszírozni Észak-Korea fegyverkezési programját. A nyilvánosságra hozott információk szerint az észak-koreai kormány küldte a munkásokat, hogy hamis személyazonossággal dolgozzanak amerikai cégeknek Kínából és Oroszországból, majd a fizetésük egy részét küldjék haza.

Az FBI és a DOJ szerint a szóban forgó IT munkások az észak-koreai kormánynak küldték a bérük egy részét, amelyet fegyverkezési célokra költöttek. Az állítás szerint az észak-koreai kormány kiképzett, majd megbízott dolgozókat azzal, hogy helyezkedjenek el amerikai cégeknél távmunkásokként főleg Kína és Oroszország területén – írja az AP News.

Jay Greenberg különleges ügynök szerint

azok a vállalatok, akik szabadúszó IT munkásokat alkalmazott, valószínűleg olyan embert alkalmazott, aki egy megtévesztésben vettek részt. Bizonyos esetekben ezek a dolgozók még a számítógépes rendszerekbe is beszivárogtak és információkat loptak az észak-koreai kormánynak.

Az FBI szerint nem csak Államok-szerte szerződtek hamis személyazonossággal az észak-koreai munkások, hanem más országokban is. A szövetségi hatóságok szerint 1,5 millió dollárt foglaltak le, valamint 17 domain nevet, amelyek részesei a még zajló nyomozásnak.

Az FBI és a DOJ szerint ez a fajta csalás olyan gyakori, hogy a vállalatoknak kifejezetten figyelmesnek kell lenniük a távmunkások alkalmazásakor, megerősítve a személyazonosságokat, valamint, hogy az interjúkon legalább lássák az alany arcát.

Az érintett távmunkások több millió dollárt küldtek évente Észak-Koreának, amelyből csak gyarapodtak a fegyverkezési programok. Az FBI nem nevezte meg az érintett cégeket, sem azt, hogy hogyan jutott tudomásukra a csalás, de azt elmondták, hogy már egy ideje tudnak az ügyről.

Még 2022-ben történt egy felszólítás, amelyben az amerikai kormány figyelmeztette a vállalatokat, hogy észak-koreai munkások szivároghatnak be hozzájuk, más nemzetiségűnek vallva magukat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések