A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Allahu Akbar!" - Az oroszországi Dagesztáni Köztársaságban izraeliekre vadásznak (Videók)

Antiszemita incidensek törtek ki az észak-kaukázusi régióban. Több helyen a zsidók elűzését követelik és épületeket gyújtanak fel.

A hétvégén Izrael- és zsidóellenes akciókat hajtottak végre több, muszlim többségű észak-kaukázusi régióban.

Szombat este a dagesztáni Haszavjurtban egy – a Kommerszant című lap szerint többszáz fős – csoport azt követelte, hogy lakoltassák ki a Flamingo Hotelből az állítólag ott élő izraelieket.


Szergej Melikov, a köztársaság vezetője vasárnapi Telegram-bejegyzése szerint az incidenst rémhírterjesztés és provokáció váltotta ki, amire „néhány forrófejű” reagált. Az RBK gazdasági lap szerint a szálloda ostromára szóló felhívások eredetileg az Utro Dagesztana Telegram-csatornán jelentek meg, amelyet a REN TV és az Izvesztyija forrásai az ukrán biztonsági szolgálatokkal hoztak összefüggésbe. A haszavjurti incidens nyomán hasonló töltetű megmozdulás történt Mahacskalában is. 

Melikov szerint a történtek szemléletes például szolgálnak arra, hogy a közel-keleti eseményekkel összefüggésben is megpróbálják „megingatni a helyzetet” Oroszországban és óva intett a felekezetek és etnikumok közötti viszálytól. 

„Az észak-kaukázusi muszlimok, ahogy azt vallásunk előírja számunkra, nem állhatnak a más népekkel és vallásokkal szembeni gyűlölet és türelmetlenség oldalára, és nem engedhetnek az erőszakra való hamis felhívásoknak” – áll a nyilatkozatban. 

A Kommerszant című lap közölte, hogy Nalcsikban, Kabard- és Balkárföld fővárosában tűz ütött ki egy épülőben lévő zsidó kulturális központban. Az autógumikkal felgyújtott épületre zsidókat fenyegető üzenetet írtak. Két nappal a tűz előtt a Change.org honlapon regisztráltak egy petíciót, amely a zsidó kulturális központ építésének betiltását követelte. 

A lap említést tett egy Karacsáj- és Cserkeszföldön szombaton megtartott tüntetésről is, amelynek résztvői, főleg nők, azt követelték, hogy az ott élő zsidókat lakoltassák ki a köztársaságból. A helyi közigazgatás megpróbálta elmagyarázni a résztvevőknek, hogy erre nincs jogalap. Az Észak-Kaukázusi Muszlimok Koordinációs Központja szerint az ilyen akciók és interneten megjelent uszítások „ellentmondanak az iszlám vallás szellemének és az észak-kaukázusi népek hagyományainak”. 


Vasárnap a központ vezetője, Kazbek Kokov felhívást tett közzé Telegram-csatornáján, amelyben azt állította, hogy külföldi szélsőséges források „nagyszabású információs támadást” indítottak az észak-kaukázusi régiók ellen. Szerinte a provokátorok „vallások és etnikumok közötti viszálykodás szításával” vezetik félre az embereket, hogy „meggondolatlan cselekedetekre vagy bűncselekményekre provokálják az embereket”. A tüzet és a gyűlést nem kommentálta. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések