A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A világ legmodernebb rakétarendszerei védik majd Magyarországot


Magyarország és kilenc másik európai ország szerdán megtette a következő lépést a Patriot, IRIS-T és Arrow 3 típusú légvédelmi rendszerek közös beszerzése felé.


A NATO-szövetségesek azon fáradoznak, hogy betömjék az Oroszország ukrajnai háborúja miatt keletkezett hiányosságokat – írja a Reuters.

A NATO brüsszeli székhelyén tartott védelmi miniszteri találkozó alkalmával Magyarország, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia és Litvánia is aláírta azt a megállapodást, amely megteremti a légvédelmi rendszerek beszerzésekhez szükséges jogi alapot.

Németországgal, Szlovéniával és Lettországgal együtt, amelyek már korábban aláírták a megállapodást, tíz országból álló csoportot alkotnak, amelynek célja, hogy a Németország által vezetett, 19 országból álló, szélesebb körű európai Égi Pajzs kezdeményezésen belül a közös beszerzések élére álljon.

Boris Pistorius német védelmi miniszter elmondta, hogy az első megállapodások megkötésére három-négy hónapon belül számítanak. Az olyan földi légvédelmi rendszerek, mint a Raytheon Patriot rendszere vagy a Diehl német fegyvergyártó által gyártott IRIS-T, a beérkező rakéták elfogására szolgálnak.

A hidegháborút követően számos NATO-szövetséges csökkentette a légvédelmi egységek számát, ez a felfogás drasztikusan megváltozott az orosz-ukrán háború kitörése után, ami a NATO-szövetségeseket arra késztette, hogy a légvédelmi hiányosságok felszámolására törekedjenek, ugyanakkor Kijevet is ellássák légvédelmi képességekkel.

Az egy évvel ezelőtt létrehozott Európai Égi Pajzs Kezdeményezés 19 országot tömörít, köztük Nagy-Britanniát, a balti államokat és több kelet-európai országot, amelyek célja, hogy a beszerzési idő lerövidítése érdekében új rendszerek kifejlesztése helyett főként készen vásároljanak légvédelmi eszközöket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések