A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A segélyszállítmányok harmada szőrén-szálán eltűnt Ukrajnában


2023 eleje óta a humanitárius segélyszállítmányok 9000 ellenőrzött tételéből több mint 3 ezer esetben nem igazolták vissza a katonai egységek az átvételt, vagyis a szállítmányok bő harmada nyomtalanul eltűnt az Ukrajinszka Pravda szerint.


Az adatok nem légből kapottak. Az Állami Vámszolgálat csempészet és a vámszabályok megsértése elleni küzdelemmel foglalkozó főosztálya és Ukrajna Védelmi Minisztériuma belső ellenőrzési főosztálya jutott erre az eredményre, amikor közösen ellenőrizték a segélyek elosztásának szabályszerűségét.

A vámtisztviselők már 387 feljelentést küldtek a bűnüldöző szerveknek. Emellett 320 jegyzőkönyvet készítettek a vámszabályok megsértéséről, olyan esetekben, amikor valami problémát találtak a humanitárius segélyáruk kezelésével, elosztásával kapcsolatban.

A két szervezet közös közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy „a kereskedelmi áruk behozatala humanitárius segély álcája alatt a hatályos jogszabályok megsértését jelenti, és büntetőeljárást von maga után.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések