A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kormány asztalán a javaslat: betilthatják az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára


Komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generáció számára az energiaitalok extrém magas koffein- és cukortartalma, ezért a FICSAK – Fiatal Családosok Klubja – továbbra is elkötelezetten kampányol, hogy korlátozzák ezekhez a termékekhez való hozzáférhetőséget – írta közleményében a szervezet. Az éppen aktuálisan zajló Gyermekeink Védelme 2023 kampányuk 4. állomásában azért lobbiznak, hogy

az energiaitalok vásárlása csak 18 éven felülieknek legyen lehetséges, például kizárólag dohányboltokban történő értékesítés révén.

Rendkívül pozitív lépésnek és kiemelkedően jó hírnek nevezték, hogy a kormány mérlegeli a 18 év alatti fiatalok számára az energiaitalok betiltását. Mint írják, ez a kezdeményezés nem csupán a fiatal generáció egészségét védi, hanem egyértelmű üzenetet küld a társadalom számára az egészséges életmód fontosságáról, amelyet szervezetük is támogat. A szervezet évek óta folyamatosan kampányol a gyermekek egészséges táplálkozásáért, a szülők és a FICSAK közös erőfeszítései révén számos gyermek egészségére káros termék került ki az iskolák kínálatából.

A kormány asztalán a javaslat

Hollik István és Nacsa Lőrinc javasolni fogja, hogy ne lehessen 18 éves kor alatt energiaitalokat venni.

A napokban Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója felhívta a figyelmet, hogy az energiaitalok gyermekek általi – sok esetben napi szintű – fogyasztása komoly veszélyt jelent a fiatal generáció egészségére, amelyet adatokkal is alátámasztott. Felidézte, hogy a mentőszolgálat az elmúlt négy évben átlagosan évi száz olyan esetet rögzített, ahol 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni.

Az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt arra kérik a frakciószövetségüket, hogy vizsgálja meg a javaslatukat, egy olyan új szabályozás lehetőségét, amely 18 éves korig, hasonlóan az alkoholhoz, az energiaital vásárlását és fogyasztását is megtiltja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések