A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kínai elnök együttműködne az Egyesült Államokkal


Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán kijelentette, hogy Kína hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal – adta hírül a kínai állami média.

Az, hogy az Egyesült Államok és Kína meg tudja-e teremteni a „helyes” utat a kölcsönös megértéshez, döntő fontosságú a világ számára – közölte Hszi az amerikai-kínai kapcsolatok nemzeti bizottságának New York-i székhelyű éves konferenciájához küldött gratuláló üzenetében.

„A kölcsönös tisztelet, a békés egymás mellett élés, és a mindenki számára előnyös együttműködés három elve alapján Kína kész együttműködni az Egyesült Államokkal, és ennek megfelelően kezelni a nézeteltéréseket”

– jelentette ki a kínai elnök.

Peking emellett hajlandó közös erőfeszítésekre Washingtonnal – írta Hszi – a globális kihívások leküzdése, a haladás elősegítése és a közös jólét érdekében, hogy az együttműködés mindkét ország előnyére váljék, és az egész világ javát is szolgálja.

Hszi szavai Vang Ji kínai külügyminiszter e hét végén esedékes washingtoni látogatása előtt hangzottak el. Mint ismert, több magas rangú amerikai tisztviselő, köztük Antony Blinken külügyminiszter is találkozott kínai kollégáival Pekingben idén nyáron.

Az Egyesült Államok legfőbb prioritása annak biztosítása, hogy a világ két legnagyobb gazdasága közötti éles verseny és a kereskedelemtől Tajvanon át a Dél-kínai-tengerig számos kérdésben fennálló nézeteltéréseik ne fajuljanak konfliktusba

– hangoztatta korábban Blinken.

Joe Biden amerikai elnök szeptemberben arról beszélt, reméli, hogy Hszi Csin-ping részt vesz a G20-ak vezetőinek csúcstalálkozóján. Erre akkor nem került sor, a két szuperhatalom vezetője pedig legközelebb a november 12–18. között tartandó Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vezetőinek találkozóján folytathat személyes eszmecserét San Franciscóban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések