A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Belügyminisztérium Iványinak: Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot


Iványi Gábor, a MET Egyház és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője a napokban azt kommunikálta, hogy tartozásaik miatt kikapcsolhatják a gázt és az áramot az intézményeikben, amelyek között hajléktalanszállók és idősotthonok is vannak.

Azt is nyilatkozta a kialakult helyzetről, hogy:

„most ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni.”

Erre a kijelentésére reagált szerdai közleményében a Belügyminisztérium, amihez a szociális ellátás is tartozik. Azt írták:

„De tud mit csinálni. Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt.”

A minisztérium választ vár Iványiéktól, hogy az elmúlt 13 évben kapott 8,6 milliárd forint állami támogatás mire ment el, miért lett annyi tartozása a MET-nek, hogy nem tud fizetést adni a saját dolgozóinak. A Belügyminisztérium szerint Iványi Gábor nem foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, hanem „helyette ma már nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához. Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni. Márpedig itt ez a helyzet.”

A Belügyminisztérium azt is írta közleményében, hogy Iványiék valótlanságot állítanak arról, hány férőhelyet tartanak fenn, és hogy mindezt milyen forrásokból teszik. Minden szociális szolgáltatónak 3 vagy 6 hónappal előre jeleznie kell a kormányhivatal felé, ha meg akarja szüntetni a szolgáltatást, de a MET eddig nem élt ilyen jelzéssel.

A közlemény azzal zárul, hogy

Iványi Gábor tetteivel és kiállásával veszélyezteti a rászorulókat és munkavállalóival szemben is felelőtlenül jár el.

Eközben elutasította a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alkotmányjogi panaszát az Alkotmánybíróság.

Iványiék azért éltek alkotmányjogi panasszal, mert a MET szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartóként nem kapott kiegészítő költségvetési támogatást a Magyar Államkincstártól, mivel a vonatkozó jogszabályban nem szerepeltek egyházként.

A MET korábban bírósági úton próbálta elérni, hogy hozzájussanak az igényelt támogatáshoz, de mivel a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetüket, a Kúria pedig be sem fogadta a felülvizsgálati kérelmüket, így az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Az AB szerint azért utasították el az alkotmányjogi panaszt, mert a MET nem tett eleget több törvényi követelménynek

- áll a közleményben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések