A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ron DeSantis: Ukrajna NATO-csatlakozása nem érdeke az Egyesült Államoknak


Ukrajna NATO-csatlakozása nem lenne előnyös az Egyesült Államok számára, és egy újabb teher lenne Washington számára – mondta Ron DeSantis floridai kormányzó és republikánus elnökjelölt. 

A The Glenn Beck Program podcast szombati epizódjában arról kérdezték, hogy szerinte Ukrajnának a béke érdekében kötelezettséget kellene-e vállalnia arra, hogy soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai blokkhoz. 

“Nem hiszem, hogy a NATO-tagsága a mi érdekünkben állna”

– válaszolta DeSantis, akit Donald Trump volt elnök egyik legfőbb riválisának tartanak a republikánus-előválasztásokon.

“Mindössze annyit érnénk el, hogy még több kötelezettséget rónánk ránk, így … ha még több kötelezettséget adunk hozzá, akkor mi az az előny, amit cserébe kapunk? Ebben az esetben nem tudom, mi lenne feltétlenül az előny” – tette hozzá.

Ukrajna 2022 szeptemberében kérte felvételét a NATO-ba, miután négy régiója népszavazáson elsöprő többséggel az Oroszországhoz csatlakozás mellett döntött. Bár a blokk tagjai kijelentették, hogy Kijev előbb-utóbb NATO-taggá válik, nem adtak meg semmilyen határidőt vagy menetrendet erre.

DeSantis azt is megismételte, hogy kategorikusan ellenzi amerikai csapatok Ukrajnába küldését, hozzátéve, hogy Washington célja a konfliktus lezárása kell, hogy legyen. Kritizálta a jelenlegi “biankó csekk” politikát, amely Kijevet pénzügyi és katonai eszközökkel támogatja.

Ez az álláspont az elmúlt hónapokban egyre nagyobb teret nyert a republikánusok soraiban, egyesek többször is felvetették az elszámoltathatósággal kapcsolatos aggályokat. A hét elején a párt több mint két tucat szenátorából és kongresszusi tagjából álló csoport levelet nyújtott be a Fehér Háznak, amelyben válaszokat követeltek.

“AZ AMERIKAI EMBEREK MEGÉRDEMLIK, HOGY TUDJÁK, MIRE MENT EL A PÉNZÜK. HOGYAN HALAD AZ ELLENTÁMADÁS? KÖZELEBB VANNAK-E AZ UKRÁNOK A GYŐZELEMHEZ, MINT HAT HÓNAPPAL EZELŐTT? MI A STRATÉGIÁNK, ÉS MI AZ ELNÖK KIVONULÁSI TERVE?”

– kérdezték a Biden kormánytól.

A törvényhozók jelezték, hogy amíg ezekre a kérdésekre nem kapnak választ, ellenezni fogják az Ukrajna támogatására szánt további kiadásokat. Visszautasításuk akkor történt, amikor a kongresszus arról vitázik, hogy az Egyesült Államoknak, amely már eddig is több tízmilliárd dollárnyi támogatást nyújtott Ukrajnának, jóvá kell-e hagynia Biden legutóbbi kérését, hogy további 24 milliárd dollárnyi támogatást küldjön.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések