A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rekord részvételre számítanak felvidéki a voksoláson


Rekord részvételi arányra számítanak az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában, a voksolás szombat reggel hét órakor kezdődött – mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában.


A szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve Bartók Csaba azt mondta, hogy rekord levélszavazat érkezett külföldről, több mint 1700-an jelezték a büntetésvégrehajtási intézményekből is szavazási szándékukat, emellett Kassán, ahol vasárnap rendezik a nemzetközi békemaratont, külön szavazókört alakítottak ki a többezer résztvevő számára.

Elhangzott, hogy az előzetes felmérések szerint a délelőtti részvételi adatok a legtöbb helyen meghaladták a három és fél évvel ezelőttit, Dunaszerdahelyen magas a választási részvétel, de Komáromból és Galánta környékéről is hasonló hírek érkeztek.

Felidézte, hogy a legutóbbi parlamenti választáson – amikor a mostanihoz hasonlóan szintén kormányváltó hangulat uralkodott – 65,8 százalékos volt a részvételi arány. A mostani voksoláson az ukrán-orosz háború, a brüsszeli politika vagy a liberális vonal erősödése miatt még nagyobb részvételi aránnyal lehet számolni.

Hozzátette: a déli-dél-keleti régiók magyar lakosságának zöme abban bízik, hogy újra lesz magyar érdekképviselete a pozsonyi törvényhozásban.

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség a parlamentbe jutással a mérleg nyelve lehet, amihez legalább 180 ezer szavazatra van szüksége Forró Krisztián pártjának.

Elemzők szerint a 8,5 százalékos felvidéki magyarságnak „gond nélkül” meg kellene szereznie a szavazatok 5 százalékát, ugyanakkor a gyengébb magyar szereplésnek nem csak szélsőséges szlovák körökből drukkolnak, hanem „a liberális érdekeket kiszolgáló magyar hangadók is ezt kívánják”.

A Szövetség képviselői ezért mozgósítottak az utolsó percig az ukrán határtól Pozsonyig – fogalmazott a tudósító.

A szlovák előrehozott parlamenti választáson este tíz órakor zárják az urnákat, az első részeredmények éjfél körül várhatók.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések