A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Oroszország közel 70 százalékkal emeli védelmi költségvetését


Oroszország csütörtökön közölte, hogy jövőre csaknem 70 százalékkal tervezi emelni a védelmi kiadásait, hogy felvegye a harcot a Nyugat által kirobbantott hibrid háború ellen.


A bejelentésre Jens Stoltenberg, valamint a brit és francia védelmi miniszterek előre be nem jelentett kijevi látogatásakor került sor.

Az ukrajnai konfliktus immár 20. hónapja tart, mindkét fél mélyen a zsebébe nyúlt, és fegyvereket szerzett be szövetségeseitől, hogy felkészüljön egy elhúzódó háborúra.

Oroszország a konfliktus elhúzódásával jelentős összegeket pumpál a hadigépezetébe. Csütörtökön az orosz pénzügyminisztérium közzé tett egy dokumentumot, amely szerint az éves védelmi kiadásokat csaknem 68 százalékkal emelik, 10,8 billió rubelre (átszámolva körülbelül 41 ezer milliárd forintra).

„Nyilvánvaló, hogy egy ilyen emelés feltétlenül szükséges, hiszen hibrid háború zajlik, mi pedig folytatjuk a különleges katonai hadműveletet” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A gazdaságpolitikai fókusz a válságellenes programról a nemzeti fejlesztési célok előmozdítására helyeződik át Oroszországban – az orosz pénzügyminisztérium által kiadott dokumentum szerint. Összegezve az oroszok az ország védelmi kapacitására összpontosítanak és a négy Ukrajnától annektált régió – Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja – integrálására.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések